Rode draad
De laatste wens is het eerste boek over Geralt van Rivia. Geralt is een hekser die zijn geld verdient door het verslaan van monsters. Ik moest even wennen aan de schrijfstijl. Ook was het voor mij in het begin niet duidelijk dat het ging om verschillende verhalen die flashbacks zijn van Geralt terwijl hij herstellende is in een klooster. Maar na een paar hoofdstukken werd ik echt meegezogen. Niet alleen door de mooie fantasy wereld waarin veel linken zijn naar onze oude sprookjes, maar vooral doordat we eigenlijk een spiegel voorgeschoteld krijgen wie we als mensen zijn. Er zitten veel lagen in het boek. Zo lijkt de manier waarop de mens omgaat met de elfen een kritiek te zijn op kolonialisme en maakt Geralt zich ook zorgen over de veranderingen in de wereld. Geralt is zich daarbij heel bewust van zijn eigen innerlijke kompas. Mooie zin vond ik:”Omdat ik heb begrepen dat de zon anders schijnt, omdat er iets aan het veranderen is, maar niet ik ben de as van de veranderingen. “. Benieuwd naar de volgende delen van de serie.