Vertel me alles

hndrachten hndrachten
23 mrt 2024

Van Atlas contact ontving ik het boek: Vertel me alles van Elizabeth Strout, de titel van het boek maakte me nieuwsgierig alsook de omslag van het boek. Het boek voelt bij het uitpakken fijn aan, prachtig natuurlijk papier is er gebruikt, precies passend bij de afbeelding van de paardenbloem.
Benieuwd naar het verhaal ben ik aan dit boek begonnen, ik heb nog niet eerder een boek van Elizabeth Strout gelezen en was dus niet bekend met haar boeken.
Op de achterkant van het boek staat: over nieuwe vriendschappen en oude liefdes met de iconische en geliefde personages Lucy Barton en Olive Kitteridge.
Het boek is ingedeeld in 4 boeken.
Het eerste deel gaat over Bob Burgess, advocaat en getrouwd met Margaret, een predikante en de tragedie van een ongeluk dat zowel Bob als zijn broer Jim betreft. later in het boek hebben ze beide hun eigen versie van de gebeurtenis en is er een ontknoping wat er gebeurd is.
Olive Kitteridge wonend in een bejaardentehuis en Lucy Barton, schrijfster van beroep, die met haar ex man William uit New York gevlucht is tijdens de pandemie en naar Maine verhuisd is. Olive Kitteridge belt Bob dat ze een verhaal heeft wat ze aan Lucy Barton wil vertellen, Olive heeft vier kinderen en een man Henry die overleden is.
Bob en Lucy zijn goede vrienden die elkaar van alles vertellen en met elkaar delen tijdens wandelingen waarbij Bob stiekem zijn sigaretjes kan roken. Ze zijn blij met hun vriendschap en kunnen echt overal over praten met elkaar, ze begrijpen elkaar.
Olive vertelt Lucy verhalen van mensen die niet opgetekend zijn maar wel de moeite waard zijn om te vertellen.
Twee weken na het bezoek van Lucy aan Olive gebeurde er dit en dan gaat het verhaal naar Matthew Beach en over zijn moeder Gloria Beach en dat zijn moeder ineens was verdwenen, er komt een zoektocht naar haar en er was een auto gehuurd door Diana Beach, de dochter en zus van maar onder de naam van Ashley Munroe, later blijkt dat Matthew erg talentvol schildert en dat Diana haar moeder heeft vermoord en dat hier trieste aanleidingen voor waren.
Bob Burgess neemt de zaak voor zijn rekening.
Hierna komen nog meer personages aan bod, Charlene Bibber, Margaret de vrouw van Bob die het moeilijk heeft met Avery Mason en de ex- vrouw van Bob, Pam speelt ook een rol, die intussen getrouwd is met Ted. Ook zij neemt beslissingen die haar leven een andere wending geven.
Jim de broer van Bob heeft een vrouw die ongeneeslijk ziek is en ook in dit proces wordt je meegenomen evenals de rol die zoon Larry heeft.
Zo worden alle mensen uitvoerig voorgesteld.
In deel 2 gaat het over de moord op Gloria Beach en de zoektocht van Bob samen met Matthew over wat er gebeurd kan zijn.
Deel 3 daarin veranderen de gevoelens van Bob en Lucy ten opzichte van elkaar en gaat over de weg terug naar de vriendschap tussen beiden.
Deel 4 gaat het over de zelfmoord die Diana Beach gepleegd heeft en over Olive en Lucy die elkaar allerlei verhalen te vertellen hebben over dat liefde vele vormen kent, maar het is altijd liefde en als het liefde is, dan is het liefde.
Het is een boek met vele personages die de revue passeren en ik denk dat het fijn is als je al eerder boeken hebt gelezen van Elizabeth Strout over Olive of Lucy en dat het verhaal dan meer gaat leven, dat deed het voor mij niet maar ik denk wel dat fans van deze boeken het wel kunnen waarderen. Het heeft zeker een toegankelijke schrijfstijl en daardoor ben ik wel nieuwsgierig geworden naar eerder uitgebrachte boeken, dat ik die ga lezen en dan dit boek nog een keer.

Meer recensies van hndrachten