Als je houdt van memoires die de scherpe randjes niet wegpoetsen en die je net zo goed uitdagen als vermaken, dan is dit boek absoluut de moeite waard.

irmadevisser irmadevisser
29 mrt 2025

Ik las dit boek in twee dagen—deels omdat het meeslepend is, maar ook omdat het, eenmaal begonnen, moeilijk is om weg te kijken van zo’n ongefilterde eerlijkheid.

Het kennen van de auteur voegt een extra laag toe aan de leeservaring. Ik heb korte tijd met haar doorgebracht en herken haar stem op de pagina. Dit boek is diep trouw aan haar aard: direct, observerend en niet bang om ook de onuitgesproken dingen hardop te benoemen. Die authenticiteit is een van de grote krachten van het boek.

In de kern beschrijft het boek een intense en onwaarschijnlijke relatie—twee mensen uit zeer verschillende delen van de wereld en met tegenovergestelde culturele achtergronden, samen opgesloten in Nederland tijdens de COVID-pandemie. Wat zich ontvouwt is geen geromantiseerd lockdown-liefdesverhaal, maar een rauwe en vaak ongemakkelijke verkenning van intimiteit, macht, misverstanden en kwetsbaarheid onder extreme omstandigheden.

De schrijfstijl is soms pijnlijk, af en toe plaatsvervangend ongemakkelijk op de best mogelijke manier, en voortdurend moedig. De auteur positioneert zichzelf niet als held of slachtoffer; in plaats daarvan nodigt zij de lezer met opmerkelijke openheid uit in haar innerlijke wereld. Er waren momenten die me deden huiveren, momenten die me diep raakten en momenten waarop ik hardop moest lachen—allemaal gebracht met die onmiskenbare Nederlandse directheid die scherp en verfrissend is.

Dit is geen gemakkelijk verhaal, en dat is ook niet de bedoeling, maar het boek leest vlot. Het is anders, moedig en diep menselijk. Het biedt een indringende inkijk in het leven van één vrouw op een moment waarop de wereld zich sloot—en laat zien hoe liefde, conflict en zelfreflectie kunnen intensiveren wanneer er geen ontsnappen mogelijk is.

Meer recensies van irmadevisser