Wie ben ik door mijn familiegeschiedenis? Herkenning in de zoektocht naar jezelf

Isabella1977 Isabella1977
12 mrt 2023

Dit boek van Angelo Schenkers is zo herkenbaar voor wie op zoek is naar zichzelf. En zichzelf voor een groot deel terug kan vinden via de roots van ouders, grootouders overgrootouders en betovergrootouders. In zijn onderzoek naar het verhaal van zijn grootouders naar aanleiding van een zwart-wit foto neemt hij je mee naar verrassende ontdekkingen. Overleden voorouders worden door krantenartikelen, gegevens uit historische archieven, navraag bij familieleden buren en bekenden, bezoek aan steden, huizen, gebouwen en de omgeving maar vooral de vondst van een graf met daarop de namen en data van geboorte en overlijden van zijn overgrootouders dan toch ineens mensen van vlees en bloed met hun verhaal. Het verhaal dat ten grondslag ligt aan zijn eigen leven.
Het boek zet je aan het denken en helpt missende puzzelstukjes in je eigen familiegeschiedenis te onderzoeken en misschien wel te vinden. Het zet je aan het denken waarom je je leven leidt zoals je dat nu doet, waar emoties vandaan komen en hoe je reageert op bepaalde zaken die gedurende je leven op je pad komen. Waarom je bepaalde voorkeuren hebt voor bijvoorbeeld steden, carrière en interesses. Dingen die je niet van huis hebt meegekregen en niet wist. Omdat er niet over gesproken werd. Het zette mij aan het denken of het zou het kunnen dat wij mogelijk geheimen en trauma’s van onze (voor)ouders in ons DNA dan wel celgeheugen meedragen zodat wij nu generatielange cirkels mogen doorbreken. Door dankbaar te zijn dat wij leven dankzij hun leven en begrip te hebben voor de keuzes die zij al dan niet vrijwillig hebben gemaakt. En daarmee nooit meer op de vlucht hoeven te slaan. Ik denk het wel. Daarom is dit boek zo herkenbaar en een must-have in je boekenkast. Zowel als toelichting en support voor onderzoek naar jezelf maar ook als een prachtig boek dat je uit nieuwsgierigheid naar wie de overgrootouders van de foto zijn het liefst zo snel als mogelijk uit wilt lezen. Angelo, hartelijk dank dat je mij als lezer meegenomen hebt in je persoonlijke verhaal waarin je durfde je kwetsbaarheid te delen door je familieverhaal op papier te zetten. Absolute aanrader!

Meer recensies van Isabella1977