Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Een culinaire reis door een magisch land

Jeanette 27 oktober 2014

Aan de buitenkant van dit boek kun je al zien dat er met zorg en aandacht aan is gewerkt. Mooi groot boek in warme kleuren, de cover is in reliëf gedrukt. De Frans/Marokkaanse en in Australië woonachtige Sophia Palmer reisde met haar man, de fotograaf Rob Palmer, door haar geboorteland. Het boek begint met een verslag van hun trouwdag in Marrakech. De schitterende foto’s maken het boek een lust voor het oog en de verhalen van Sophia zijn geurig en kleurig en maken het boek tot veel meer dan alleen maar een kookboek.
Verhalen over de rondreis die Sophia en Rob Palmer maakten door Marokko, afgewisseld met recepten en foto’s maken dit boek tot een culinair reisboek. Het laat je kennismaken met een prachtig land en bijzondere mensen. De recepten zijn aangevuld met informatie over het gerecht en de ingrediënten. Sophia heeft de recepten zodanig bewerkt dat ze uitstekend te maken zijn en ze gebruikt gemakkelijk verkrijgbare ingrediënten. Soms moet je wellicht naar een toko of Turkse supermarkt maar niet vaak. Het is heel leuk om de aanvullende informatie bij de recepten te lezen. Hoe en wanneer eet men het gerecht? Wat is er bijzonder aan? De recepten zijn duidelijk beschreven en ook voor minder geroutineerde koks goed te maken. Deze pompoensoep noemt Sophia Palmer “het ultieme troosteten”.

Pittige soep van geroosterde pompoen & kikkererwten.
1,7 kg flespompoen, in de lengte gehalveerd
2 el olijfolie
2 rode uien, gesnipperd
1 tl milde paprikapoeder
½ tl piment
½ tl gemalen koriander
½ tl gemalen komijn
1 el harissa
1,25 liter goede kippenbouillon
½ tl fijn zeezout
400 gram kikkererwten, geweekt, afgespoeld en uitgelekt
Yoghurt en koriander, ter garnering

Verwarm een oven voor op 180 graden Celcius. Bekleed een grote bakplaat met bakpapier en leg de pompoen erop. Bak 1 uur in de oven tot de pompoen bijna gaar en goudbruin is. Haal uit de oven en laat de pompoen 15 minuten op de bakplaat afkoelen. Schil de pompoen, schep de zaadjes eruit en snijd het vruchtvlees in stukjes.
Verhit de olie in een grote pan op middelhoog vuur. Doe de ui erbij en bak in 5 minuten al roerend glazig. Roer de specerijen en de harissa erdoor en bak 1 tot 2 minuten tot de aroma’s vrijkomen.
Doe de kippenbouillon, het zout en de pompoen erbij en kook 15 tot 20 minuten af en toe roerend tot de pompoen heel zacht is en uit elkaar valt. Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer tot een gladde puree. Zet de pan terug op laag vuur, roer de kikkererwten erdoor en verwarm 3 tot 5 minuten. Voeg wat water toe als de soep te dik wordt. Garneer de soep met een lepel yoghurt en wat koriander en serveer.

Het was inderdaad een overheerlijke soep. De gasten aan tafel vroegen direct om het recept. Overigens was dat ook het geval bij de stoofschotel uit dit boek die we als hoofdgerecht serveerden. De recepten komen uit heel Marokko. Zowel simpele familierecepten als de iets ingewikkelder gerechten van beroemde koks in het land. Alle recepten hebben met elkaar gemeen dat ze er zeer aantrekkelijk  en uitnodigend uitzien. Alhoewel ik het hele boek goed heb doorgenomen heb ik er nog geen foutje in kunnen ontdekken. Voor liefhebbers van de Noord-Afrikaanse en met name de Marokaanse keuken is dit boek een must.
In deze pompoentijd komt nog zeker de geroosterde pompoen met citroentijm en aïoli van ingelegde citroenen op tafel. Of de kip met vijgen en amandelsaus. De o zo simpele maar overheerlijke Marokkaanse eieren als lunch. De kleine hapjes of de grote schotels, makkelijk of iets ingewikkelder, ze zijn allemaal even aantrekkelijk. Maar als eerste ga ik de pompoenjam maken. Lekker op de Marokkaanse pannenkoekjes samen met een kopje saffraanthee.
Wat een fijn boek!

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Jeanette

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur