Vernietiging-Een Sciencefictionthriller die je doet nadenken
“Vernietiging” is een boek uit de “Southern reach-trilogie” geschreven door Jeff Vandermeer, waarin het gebied X centraal staat. Het gebied X is een prachtig landschap waar de wetten van de natuur zoals wij ze kennen niet gelden. Wie het gebied binnengaat, komt er vaak niet meer levend uit. Wanneer je er wel uitgeraakt, pleeg je zelfmoord of word je ziek. Toen ik de cover las wou ik meteen meer weten.
Het gebied X is een gebied op aarde dat steeds groter wordt en waar niemand iets van weet. Wie erin gaat, komt er nier meer uit. Slechts één iemand is er ooit uit geraakt maar weet er niets meer van. In het boek is er een nieuwe expeditie van vijf vrouwen naar gebied X. Het vertellende ik-personage speelt de hoofdrol in het boek en is een bioloog wiens man al eens deelnam aan een vorige expeditie. Hij was de enige die ooit was teruggekeerd maar hij was nu doodziek, daarom wou het hoofdpersonage mee met de expeditie. Zij was ook de enige die nog een reden had om terug te keren. De andere personages , een landmeter, een bioloog en een antropoloog hadden hier geen reden meer voor. Het zijn dan ook hun geheimen voor elkaar die de groep in gevaar brengen. Wanneer ze het gebied binnengaan, begint het avontuur. In het gebied werken de wetten van de natuur anders. Ze krijgen te maken met gemuteerde dieren en planten en komen, telkens wanneer ze verder geraken, meer te weten over het gebied.
In het boek maakt de schrijver veel gebruik van beschrijvingen, zodat de lezer zich kan voorstellen wat de personages zien en beleven. De samenhang is wel wat raar op sommige momenten, omdat de schrijver rare sprongen maakt. Vandermeer besteedt veel aandacht aan het beschrijven van de natuur. Gedurende het hele verhaal word je als lezer meegezogen in een mysterie. Er hangt een groot vraagteken boven wat gebied X nu precies is en wat dit veroorzaakt. Het hele boek is een aaneenschakeling van vage en mysterieuze gebeurtenissen en waarnemingen. Vandermeer heeft een uitgebreide, soms wat langdradige manier van schrijven. De landschappen, planten en dieren zijn uitstekend en overtuigend uitgewerkt. Hierdoor is het soms moeilijk om het verhaal te volgen en te begrijpen. Vooral op het einde gebeurt er ineens veel. Er is soms wel te veel tijd tussen verschillende gebeurtenissen waardoor de auteur de spanning er niet genoeg kan inhouden. De personages zijn emotioneel en psychologisch goed neergezet, zeker het vertellende ik-personage. Het is een introverte en intelligente bioloog die alle eigenschappen heeft om in het gebied X te overleven. Door haar ogen maken we kennis met het verlaten, overwoekerde gebied, de doodnormale maar toch griezelig vreemde flora en fauna, de verlaten vuurtoren die een onbegrijpelijke aantrekkingskracht uitoefent en een ondergrondse constructie die het onheilspellende centrum lijkt te vormen van gebied X. De uitgebreide beschrijvingen zorgen voor sfeer en nemen je mee in het avonturistische verhaal. Je kan je goed voorstellen waar de personages zich bevinden en dit heeft mij ook warm gemaakt om de verfilming eens te bekijken.
Het boek blinkt uit in prachtige beschrijvingen van plaatsen, gebeurtenissen en personages. Hierdoor moet het dan wel wat inboeten aan spanning. Dat is wel jammer, omdat er toch heel wat mysterie aanwezig is. Ik ben wel blij dat er een gesloten einde is, want na het doorworstelen van dit boek zou ik niet geneigd zijn om nog een vervolg te lezen. Het boek is dus niet echt mijn ding, omdat het niet erg toegankelijk is maar eerder moeilijk te begrijpen. Voor mensen die van dit genre houden, kan dit boek wel een aanrader zijn.