Een klein pareltje

jesuismara jesuismara
17 mrt 2025

Nils Vik heeft vanaf zijn tienerjaren iedere dag mensen overgevaren op het fjord waar hij aan woont. Hij leert zijn vrouw kennen, krijgt twee dochters met haar, zijn volledig leven speelt zich daar af. Nu is hij oud en hij weet dat het zijn laatste dag is. Op aarde, maar vooral op zijn fjord. Zijn trouwe hond staat bij de boot te wachten, zoals ze dat alle jaren deed voordat ze overleed. Op hun laatste tocht samen haalt Nils de passagiers op die zijn verhaal mee hebben geschreven.

Het boek kenmerkt zich door een vrij sobere schrijfstijl, er staat nergens een woord te veel. Hierdoor weet het juist te raken. Door het oog voor details zijn de personages heel authentiek en herkenbaar. Het beste voorbeeld hiervan is Jens Haugen, samen met Caitlin werd ik verliefd op hem.

Het verhaal is zeker geen grote tranentrekker, maar het einde kneep mijn keel wel wat dicht. Het verhaal ontleent zich perfect voor de donkere maanden, onder een dekentje met een warme choco. Misschien dat ik Nils er volgende winter weer bijpak.

Meer recensies van jesuismara