Opgroeien door los te komen

Johan Hadeke Johan Hadeke
18 mrt 2024

GertJan ontworstelt zich aan de strenge en benauwende tradities van het geloof waarin hij is opgegroeid, aangewakkerd door zijn liefde voor Peter. Een worsteling waar niet alleen hij fundamentele keuzes moet maken, maar ook zijn (ex-)echtgenote, zijn ouders en enkele andere mensen uit zijn nabije omgeving. Op de achtergrond wordt hij gesteund door zijn oma.
Gaandeweg het verhaal leren we steeds meer de achtergrond van verschillende personages kennen en niet zozeer waardering voor hun handelen te krijgen, maar wel wat meer begrip over de situatie waarin zij gevormd zijn. Zelfs op het eind volgt nog een wending, die een nieuwe invalshoek geeft.
Het boek leest prettig en vertelt het verhaal vanuit verschillende perspectieven. Ook voor (misschien juist voor) lezers met weinig ervaring met de invloed van een streng religieuze opvoeding op de vorming van een mens, is dit boek een aanwinst.
Nel weet een setting neer te zetten die geloofwaardig is.
Ik ken Nel via haar kortverhalen en (digitale) ontmoetingen op schrijversplatformen. Haar stijl is herkenbaar en authentiek en dat lees ik ook terug in deze roman.

Meer recensies van Johan Hadeke