Sprookjes die zich afspelen in het echte leven

JulianneBookworm JulianneBookworm
9 mrt 2025

'Het is makkelijk om te onderschatten hoe lastig het voor jonge mensen is om zich kwetsbaar op te stellen.'

Toen ik dit boek voor de eerste keer in mijn handen had, wist ik niet wat ik kon verwachten. Ik vond het hele concept al gelijk geweldig, want het is een boek waar ik tijdens mijn studeren zeker veel aan gehad zou hebben. En, nu ik ben afgestudeerd, heeft het nog steeds een helende werking.

'Want je kwetsbaar opstellen betekent dat je je emotioneel openstelt en daardoor minder beschermt bent tegen negatieve ervaringen.'

Aan het begin van het boek wordt gelijk een sprookjeswereld neergezet die feilloos de verschillende lagen van de maatschappij weergeeft. En wanneer je de verschillende sprookjes leest, is het dan ook niet heel moeilijk om jezelf erin te herkennen. Van tevoren had ik niet gedacht dat het boek mij zo zou raken en ik heb meer dan eens een traantje weggepinkt. Want hoe kon het dat mijn interne gedachten op papier waren neergezet, zonder dat het echt over mij ging? En ik denk dat dat de kracht is van dit boek. Of je nu nog studeert of al afgestudeert bent: dit boek geeft je het gevoel dat je niet alleen bent. Dat je gezien wordt en dat, wat je ook hebt meegemaakt, valide is. Dat je gevoelens er mogen zijn en dat is een heel fijn gevoel. Dit is een boek dat ik iedereen aan zou raden om te lezen of cadeau te geven aan iemand in diens leven die het zeker nodig heeft.

En waarom nou 4 sterren in plaats van 5? Dit heeft puur te maken met dat ik heel soms wilde dat voor sommige personages het toch nog wat beter eindigde, maar in het echte leven is dat helaas ook niet zo.

Conclusie: dit is een heel bijzonder boek, waar zeker meer aandacht op gevestigd mag worden. Het is een boek dat na 239 pagina's, voelt als een goede vriend. De personages zullen nog lang in mijn hoofd en in mijn hart voortleven.

Meer recensies van JulianneBookworm