Kais

kjdejagercasemanl326 kjdejagercasemanl326
29 mrt 2020

Een nieuwe uitgave met een verhaal uit West Papua, de voormalige kolonie Nederlands Nieuw-Guinea. Een gebied dat in 1962, via de Verenigde Naties (UNTEA), in 1963 werd overgedragen aan Indonesië.
In 1962 een inwonersaantal, voor zover mogelijk geteld en verder geschat, van ongeveer 750.000 mensen in een gebied dat 12 x zo groot is als Nederland. Het blijft mij verbazen, dat er zoveel, en nog steeds, over geschreven wordt. Alleen al in de laatste 5 jaar gemiddeld 4 uitgaven per jaar.
De 2e wereldoorlog in de Pacific en met name Nieuw-Guinea komt er in de geschiedenis enigszins bekaaid vanaf. Niet verwonderlijk, omdat dit gebied bij de Amerikanen slechts als springplank diende om via de Filippijnen door te stoten naar Japan om zo de overgave af te dwingen.

Historicus Bas Kreuger heeft, uit de geschiedenis over de strijd in de Pacific, er één verhaal uitgelicht.
Over het verhaal kan ik kort zijn. De beschrijving op de achterflap geeft voldoende informatie en ik kan alvast verklappen, dat de ondertitel “Het waargebeurde verhaal van een gewaagde redding in Nieuw-Guinea, zomer 1944” een vlag is die de lading geheel dekt.
Het verhaal mag, gezien alle heroïsche gebeurtenissen, misschien als ‘klein leed’ worden gezien, maar door de verhaallijn komt het dichtbij de lezer. En over ‘klein leed’ gesproken; je zult maar, zoals ‘chief’ Harold Tantaquidgeon deed, een lunchpakketje hebben meegenomen op je routinevlucht die toch nog fataal afloopt. Fataal ook voor zijn boterhammenpakketje dat na de crash helaas niet werd teruggevonden…….
De reddingsoperatie die werd opgestart is op zich al een avonturenroman.
De latere zoektocht naar het wrak lijkt een moeilijke opgaaf, maar levert ook een onverwachte ontmoeting op.
Het boek is vlot geschreven en boeit van het begin tot het eind. Wat mij betreft dus een aanrader.

Koen J. de Jager
bestuurslid Stichting Papua Erfgoed