een Moderne Vlaamse klassieker

kyluyten kyluyten
11 mrt 2025

Wanneer Soumia zich op het foute moment op de foute plek bevindt verandert haar hele leven voorgoed. Vijf jaar na deze ingrijpende gebeurtenis probeert de zevenentwintigjarige Soumia haar leven opnieuw op te pakken. Ze doet haar best om werk te zoeken en bouwt haar band met haar vader en jongere broertje voorzichtig weer op. Want ook zij lijden onder de gevolgen van wat er zich vijf jaar geleden afspeelde.

Ish Ait Hamou vertelt een prachtig verhaal over vooroordelen, schuldgevoelens en vergiffenis. Hij maakt gebruik van subtiele parallellen en zorgt ervoor dat elke beslissing die de hoofdpersonages maken je aan het denken zet. Niets is zwart of wit, overal zit meer achter.

Dit boek is een bekend Vlaams boek, een must-read volgens iedereen in mijn omgeving en waarschijnlijk ver daarbuiten. Ik had dus best hoge verwachtingen. Hoge verwachtingen zijn helaas zelden goed. Ze zorgen voor een oneerlijke kans, een vals vertrekpunt. Zonder deze verwachtingen had in ongetwijfeld nog meer kunnen genieten van dit boek. De voorspelbaarheid en de manier waarop het geschreven is stelde me een beetje teleur.

Hoewel de dynamische hoofdpersonages mooie uitgewerkte verhaallijnen hebben heeft de schrijfstijl iets wel van een schoolse opdracht. Het emotionele verhaal wordt gewoon droog verteld. De eindeloze piekergedachten van Soumia worden meer een soort een statische opsomming dan dat ze beleefd worden. Gelukkig is het verhaal zo sterk dat je de ietwat teleurstellende schrijfstijl door de vingers kan zien.

Dit boek lijkt mij een ideaal boek om als leraar aan te raden aan leerlingen in het secundair onderwijs. Het thema is enorm relevant en het perspectief dat je krijgt door de rijke personages met enorm verschillende leefwerelden is enorm waardevol. De ondermaatse creativiteit in schrijfstijl maakt wel dat dit boek makkelijk leest, dus zelfs onervaren lezers zullen er iets uithalen.

Ik ga absoluut akkoord met de mensen die zeggen dat dit boek een must-read is. Je hebt er (buiten misschien wat traantjes) niks mee te verliezen en je houdt er een hoop mildheid en kippenvel aan over.

Meer recensies van kyluyten