Een boek om voor te verdwijnen?

lekkerbezig 16 april 2025
Onlangs heb ik het boek ''Isabelle'' van Tessa de Loo gelezen. Het boek is in 1983 uitgekomen door de uitgever Wolters-Noordhoff. Het verhaal is twee keer verfilmd, maar heeft geen prijzen gewonnen. Het is een kort boek met maar 79 pagina's. Ik ben het boek gaan lezen, omdat het me een spannend verhaal leek.

De mooie actrice Isabelle verdwijnt in de buurt van haar geboortedorp in Frankrijk. De opsporing naar Isabelle Amable wordt snel opgegeven, behalve door de leraar Bernard Buffon. Bernard voelde al sinds zijn jongere jaren een abnormale aantrekking naar de prachtige Isabelle. Dus ging hij, toen zij verdween, naar haar op zoek. De beeldschone Isabelle blijkt ontvoerd door Jeanne Bitor. Jeanne is afschuwelijk aan de ogen. Ze wordt door het hele dorp ontlopen, waardoor zij zich verlaten en alleen op de wereld voelt. Ze besteed haar tijd door stervende dieren te tekenen. Dus wanneer ze Isabelle terug in het dorp ziet, komt ze op het idee Isabelle te schilderen. Jeanne ontvoerd Isabelle, terwijl zij aan het wandelen is door de bergen van de Franse streek Auvergne. De bijzonder lelijke Jeanne wil uit jaloezie Isabelles prachtige uitstraling verpesten door haar te laten verhongeren. Ze sluit Isabelle op in de kelder van haar ouderlijk huis. De band die tussen de twee vrouwen ontstaat had ze echter niet verwacht.

Hoewel het boek niet heel lang is, is het erg spannend. Ik zat tijdens het lezen op het puntje van mijn stoel. De gebeurtenissen zijn erg verrassend. Bijvoorbeeld door de dubbele plottwist. Als lezer wil je weten wat er met Isabelle gebeurt en of Jeanne met haar misdaden wegkomt. Het verhaal blijft realistisch ondanks de ongewone dingen die gebeuren. Het thema van het boek is zeer uniek. Het gaat over jaloezie. Jeanne is jaloers op Isabelles schoonheid. Een ander thema is de strijd tussen mooi en lelijk. Dat thema zie je bijna nooit in boeken. Wat dit boek dus erg bijzonder maakt.

Het taalgebruik in het boek is ouderwets. Zoals in de zin: 'maar onder haar stoïcijnse effenheid, haar onwrikbare voornemen de hele onderneming snel tot einde te brengen, wroette een pijnlijk besef van verlies.'' Door de context kon ik het moeilijke taalgebruik toch meestal begrijpen.

Ik vind het boek zeker een aanrader. Het is spannend, meeslepend en realistisch. Het taalgebruik is net iets te ouderwets voor mij, maar ik kon het verhaal wel volgen. Ik geef het boek 3,5 sterren. Het is het absoluut waard om die boek te lezen.