Advertentie

Korte inhoud:

Het vuurvliegje Fyra geeft geen licht. Daarom wordt ze op de vuurvliegenschool gepest, ze voelt zich daardoor vaak eenzaam en verdrietig. Tijdens de vuurdoop (het lichtexamen) raakt ze de weg kwijt en komt in een donkere grot terecht. Ze krijgt te maken met schaduwmonsters en rotsbrommers. Opeens ziet ze een groen licht. Ze maakt kennis met Lumi, een wezentje van een andere planeet. Ze stappen samen in zijn spees sjeezer om het universum te gaan verkennen. Tijdens dit uitje komt Fyra erachter dat behalve het bos van Laluna waar ze met haar familie woont, er nog zoveel meer is. Galaxies, sterren, planeten en een zwart gat. Ze landen op Luminosa, de thuisplaneet van Lumi. Die wordt bedreigd met vernietiging en alleen Fyra zou dat kunnen verhinderen. Maar dan moet zij al haar krachten inzetten en een angstaanjagend avontuur aangaan. Zij krijgt hulp en steun van de feeën van de Blauwe Sterrenzee die haar voorzien van een magisch, kristallen voertuig, de Dolfina.
Fyra begint haar missie: ze moet de Arkans verslaan. Ze weet dat angst haar krachten wegzuigen maar ook dat ze haar verbeeldingskracht moet inzetten om dat te voorkomen.
Het lukt haar om Luminosa te redden. En wat blijkt? Fyra straalt! Het blijkt dat het licht wat ze altijd in zich droeg, nu zichtbaar is geworden.

De auteur

De auteur van dit boek, Karin Ammerlaan, is gepromoveerd juriste. Jarenlang was zij werkzaam in de wetenschappelijke en commerciële onderzoekswereld tot zij de keuze maakte om de weg van haar hart te volgen omdat ze vond dat ze veel méér te vertellen had dan wetenschappelijke onderzoeksresultaten. Ze schreef dit kinderboek. Het is een magisch sprookje geworden waarin veel gebeurt, spanning zit maar vooral diepgang.
Karin geeft over deze thema’s workshops op scholen en bibliotheken.

Over het verhaal

Het boek is vanaf het begin tot het eind spannend en humoristisch, een sprookje dat de eigen fantasie prikkelt. Er zit vaart in. De namen die voorkomen in het verhaal hebben betekenis. Zoals de naam Fyra, Luminosa, de lichtplaneet.
De auteur laat de lezer zien dat je kan stralen omdat er licht van binnen is. En daar zit je kracht. Of, zoals de fee van de Blauwe Sterrenzee zegt: ‘ Wees niet bang Fyra. Jouw hart bevat meer sterren dan hier bij ons aanwezig zijn. Vergeet dat nooit maar laat ze stralen in jouw wereld.’
Of: ‘maak je eigen dromen waar’. Een ander voorbeeld is wanneer de Schaduwmonsters verschijnen. ‘Die groeien van jouw angst, waardoor ze steeds groter worden’. Toch is het boek niet ‘zwaar’, integendeel. Ondanks de spanning is er harmonie, liefde, plezier. Ze laat ook zien dat er zoveel meer is dan de aarde (in het verhaal: het bos van Laluna) en dat alles met elkaar samenhangt. Tussen de regels door blijkt dat de schrijfster kennis heeft van filosofie en esoterie, bijvoorbeeld door de symboliek die soms wordt gebruikt.
Een leuk detail: wanneer Fyra in de donkere grot terecht komt, worden de bladzijden zwart en de tekst (die hier in een golfbeweging over de pagina gaat) wordt wit. Hierdoor wordt de angst van Fyra bijna voelbaar.

Het boek is goed te gebruiken voor ( groeps)gesprekken met thema’s als pesten, faalangst, anders zijn, eenzaamheid, naar je hart luisteren, uniek jezelf zijn, jouw unieke licht laten schijnen, verbeeldingskracht als levenskracht, hooggevoelig zijn maar ook onderdeel zijn van een veel groter geheel.

Het boek

Het heeft een ruime opzet en een goed leesbaar lettertype zodat het ook bruikbaar is voor kinderen met dyslexie. Het heeft een aantal paginagrote illustraties in zachte pasteltinten, gemaakt door Ramona Treffers en een hard cover, gebonden en met leeslint. Verder staan er door het hele boek kleine tekeningetjes die bij de tekst horen. Geschikt vanaf ongeveer 8 jaar

Reacties op: Fyra & Lumi - De sterbron van Luminosa door Karin Ammerlaan

2
Fyra & Lumi, de sterbron van Luminosa - Karin Ammerlaan
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken