Recensie: De spion

LenaBuchen LenaBuchen
24 mrt 2021

Spionage, vrees om een wereldoorlog en knap detectivewerk. Allemaal interessante thema’s in nog een goed geschreven boek van de gerenommeerde avonturenschrijver Clive Cussler.

Clive Cussler heeft in samenwerking met Justin Scott het boek De spion geschreven. Cussler was geboren in 1931 en is vorig jaar, in 2020, gestorven. Hij diende in het leger en was vliegtuigtechnicus in de Koreaanse oorlog. Daarna werd hij tekstschrijver en later reclamemaker, waarmee hij verschillende onderscheidingen behaalde. In 1965 begon hij te schrijven en heeft sindsdien 81 boeken geschreven waaronder het boek De spion.
Het boek speelt zich af in 1908 in de Verenigde Staten, een tijd waar de internationale spanningen hoog oplopen en een wereldoorlog niet te voorkomen lijkt te vallen. Wanneer een wapendesigner van een Amerikaans gevechtsschip op een verdachte manier zelfmoord pleegt, gaat zijn dochter naar de Van Dorn Detective Agency. De oprichter stuurt zijn beste agent, Isaac Bell, om de zaak te onderzoeken en al snel komt hij erachter dat de wapendesigner vermoord werd. Wanneer er nog meer mensen vermoord werden, komt hij erachter dat er spionnen aan het werk zijn die informatie willen stelen over de bouw van de oorlogsschepen en de mysterieuze Hull 44. Hij moet de spionnen tegenhouden om zo de wereld te redden.

De spion is een avonturenroman waar de thema’s vooral gaan over spionage, oorlog en detectivewerk, wat het een zeer spannend boek maakt. Het verhaal wordt vooral uit het perspectief van Isaac Bell geschreven, maar soms wordt het geschreven uit het perspectief van de spion of een ander personage. Het boek heeft ook een duidelijke structuur aangezien het op een chronologische manier wordt geschreven. Enkel op het einde is er een flashforward naar 10 jaar later. Clive Cussler schrijft op een heel duidelijke manier waardoor het boek redelijk vlot leest. Ik verstond alles wat hij schreef en dat maakt het veel aangenamer om te lezen.
Er zijn wel verschillende dingen die mij zijn opgevallen. Als eerste viel mij op hoe genuanceerd Cussler schrijft over de oorlogsschepen en hoe het vroeger allemaal in hun werking ging. Hij legt dat uit op zo’n boeiende manier en je leert nog met plezier iets bij over oorlogsmachines en de sociale omgang van vroeger, bijvoorbeeld, zoals de gangs, dakloosheid en het racisme tegenover Aziatische mensen. Wat mij ook nog opviel is hoe goed hij omgaat met de verschillende vertelperspectieven. Dat maakt het boek veel spannender om te lezen, want op een gegeven moment weet je bijvoorbeeld dat, door het veranderende vertelperspectief, de protagonist en de spion op dezelfde trein zit, terwijl dat hij dat niet door had. En zelf weet je niet wie de spion is, wat het nog spannender maakt en je het boek echt niet kan wegleggen. Wat ik wel iets minder goed vind, is dat Isaac Bell redelijk onrealistisch is geschreven. Hij is te perfect en weet direct hoe hij bepaalde moeilijke situaties moet behandelen. Hij maakt geen fouten en ook al is hij gewond geraakt, hij heeft daar geen last van. Ik vind dat een nadeel want ik lees graag over personages die fouten maken en die het lastig hebben, omdat je met zo’n personages gemakkelijker kan identificeren.
Dit boek is zeker aan te raden aan mensen die van veel actie, detectivewerk en van oorlogsmachines houden en daar graag over lezen.

In het algemeen vind ik dit een zeer boeiend, maar vooral ook een spannend boek. Zeker op het einde van het verhaal zat ik op het puntje van mijn stoel door de spanning. Het verhaal is, zoals ik eerder al vernoemde, zeer goed geschreven en met een duidelijke structuur waardoor je het op een vlotte manier kan uitlezen. Het aspect van De spion wat het vooral zo goed maakte voor mij, zijn de verschillende plotwendingen in het boek. Ze komen zo onverwacht uit de hoek, dat je ze niet ziet aankomen, zoals wie nu eigenlijk de spion is. Dit maakt het dat je het boek gewoon niet kan wegleggen. Ook de manier waarop je zo in die wereld van oorlogsschepen, wapens, spionage en gevaarlijke bendes gezogen wordt, maakt de belevenis nog leuker. De verschillende vertelperspectieven zorgen ervoor dat de lezer niet afgeleid wordt tijdens het lezen en de lezer wordt zo in spanning gehouden omdat jij dingen te weten bent gekomen die de protagonist niet weet.

Als conclusie vind ik dit dus een zeer goed geschreven avonturenroman, met geweldige plotwendingen en goed gevarieerde vertelperspectieven. Ik zal zeker meer boeken van deze schrijver lezen aangezien zijn stijl mij echt wel aanspreekt. Ik raad dit boek zeker aan iedereen aan die graag spannende detectiveverhalen leest.

Meer recensies van LenaBuchen