Beste boek van 2022!
In boek The Seven Husbands of Evelyn Hugo geschreven door Taylor Jenkins Reid leer je specifiek twee personages goed kennen. Het zijn namelijk twee verhaallijnen door elkaar.
Het eerste personage die je leert kennen is Monique Grant. Zij is een journalist uit New York. Monique en haar man, David, zijn net uit elkaar gegaan, omdat hij een baan aangeboden krijgt in San Fransisco. Hij wil dat Monique mee gaat, maar zij wil haar droom na gaan, beroemd schrijver worden. David gaat ervandoor en Monique is er kapot van.
Als ze wordt gevraagd om een stuk te schrijven over Evelyn Hugo, een wereld beroemde filmster die al jaren geen interviews heeft afgelegd, is niemand meer verward dan Monique zelf. Ze snapt er niks van, waarom zij?
De filmster uit de jaren 80 is eindelijk klaar om de waarheid over haar succesvolle en schandelijke leven te vertellen.
Monique heeft geen idee wat haar te wachten staat als ze Evelyn haar luxueuze appartement in New York binnenloopt. Alles voelt zo onrealistisch voor haar, ze kan niet geloven dat zij de eerste is na jaren die Evelyn gaat interviewen, maar ze komt er al snel achter dat ze iets heel anders gaat doen. Evelyn vertelt haar dat ze (kleine spoiler) het levensverhaal van de filmster gaat beschrijven, in een boek. Monique is nu nog meer in de war. En ze kan het niet geloven.
In het boek lees je hoe Evelyn zich omhoog werkt naar de top. Je leest over het begin van haar carrière in de jaren 50 wanneer ze naar Los Angeles verhuist, totdat ze onverwachts besluit een einde aan haar carrière te maken. Ook leer je over Evelyn haar ambities, verboden liefdes en vriendschappen. Aan het einde van dit wordt er duidelijk dat Evelyn en Monique verbonden zijn op een onvermijdelijke tragische manier.
Ik vind dit boek heel bijzonder omdat je twee verschillende verhalenlijnen leest en de twee de verhalen in een andere tijd worden vertelt. En hoewel beide verhaallijnen uit het ik-perspectief worden vertelt gaan ze allebei over een ander personage.
Je leert dus eerst over Monique en zij vertelt haar verhaal uit de eerste persoon in de tegenwoordige tijd. Hierdoor word je heel goed meegenomen en was alles heel realistisch. Bijvoorbeeld als Monique in de war is, ben je als lezer ook in war. Het verhaal van Monique speelt zich vooral af in het huis van Evelyn of ik haar eigen huis. De tijd waarin het zich afspeelt kan vandaag de dag zijn maar het kan ook 10 jaar geleden zijn.
Als Evelyn haar verhaal vertelt aan Monique schakelt het verhaal naar de verleden tijd. Er zijn dus veel tijdsprongen in dit boek. En je leest het niet in de chronologische volgorde.
Evelyn en Monique zijn beide ronde personages. In de loop van het boek leer je veel over de twee totaal verschillende mensen. En je word heel goed meegenomen in hun leven, dus het wordt heel realistisch.
Een voorbeeld van een vlak karakter in dit boek is David, de ex-man van Monique. Je leert niet veel over zijn persoonlijkheid en heeft geen grote invloed op de verhaallijn van dit boek.
Er komen verschillende thema’s terug in dit boek, bijvoorbeeld verdriet. In Evelyn haar verhaal zijn er meerdere tragische gebeurtenissen. Een herhalend element (motief) is verlies.
Stijl van de schrijver vond ik heel fijn, en het verhaal is goed te volgen zelfs met alle tijdsprongen. Door de stijl van de schrijver leer je veel over de gevoelens van de personages, omdat ze goed in gaat op gevolgen van gebeurtenissen. Af en toe begreep ik een woord niet, maar dat komt waarschijnlijk doordat het een Engelstalig boek is.
Ik vond dit zelf een heel goed boek. De verhaallijn van Evelyn neemt je zo goed mee en je hebt het gevoel dat je er echt bij bent. Ik vond het ook heel interssant om te lezen over het leven in Hollywood, en ik heb er veel van van geleerd. Het einde van het boek geeft je ook een hele nieuwe kijk op het verhaal. Ik zou dit boek zeker aanraden aan iedereen die ik ken!