The Secret Garden

LindeM 26 november 2024
The Secret Garden, geschreven door Frances Hodgson Burnett en eerst gepubliceerd in 1911 door Heinemann, is een betoverend boek met een thema van persoonlijke groei.

Het verhaal wordt verteld door een auctoriale verteller en volgt Mary Lennox, een verwaarloosd en egocentrisch meisje dat op jonge leeftijd haar ouders verliest aan cholera in India. Ze wordt naar Engeland gestuurd om te wonen bij haar oom, Archibald Craven, in een groot, somber landhuis omringt door heide. Daar ontdekt ze steeds meer geheimen, zoals de geheime tuin die al tien jaar niet meer geopend is en haar zieke neefje Colin die denkt dat hij nooit meer zal kunnen lopen. Ook ontmoet ze Dickon: een goedaardige jongen die erg van de natuur houdt. Samen werken ze in de geheime tuin om deze weer tot leven te wekken, en door het verhaal heen lijkt Mary wel mee te groeien met de tuin.

Mary en Colin zijn de round characters van dit verhaal. Door het verhaal heen is te zien hoe zij zich fysiek en mentaal ontwikkelen door buiten te zijn en in de tuin te werken. Beide zijn ze begonnen als lusteloze kinderen die niks te doen hebben en tegelijkertijd eigenlijk verwend en verwaarloosd zijn waardoor ze iedereen om hen heen slecht behandelen. Door naar buiten te gaan en de tuin weer tot leven te wekken vinden ze een doel en maken ze nieuwe vrienden.

Een opvallend motief in het verhaal is gesloten deuren en poorten. De poort van de geheime tuin is namelijk niet de enige die op slot zit, ook in het landhuis zijn er talloze deuren die bijna allemaal op slot zitten. Dit kan gezien worden als een symbool voor dat er deuren voor je opengaan als je nieuwe dingen probeert en jezelf ontwikkelt.

The Secret Garden is een tijdloze klassieker met diepe thema's en een verhaal wat je meeneemt naar een andere wereld, die zowel fantasierijk als herkenbaar is. Dit is echt een boek wat iedereen zou moeten lezen, en het is dus zeker aan te raden voor kinderen en voor volwassenen.

De versie die ik heb gelezen is een versie die op 12 oktober 2017 is uitgebracht, van de uitgeverij Virago Press Ltd. Hoewel dit dus een redelijk recente versie is, is de taal in het boek nog wel wat ouderwetser. Zeker in het begin kan dit het iets moeilijker maken om te lezen, maar voor mij wende het snel.