Laat stemmen uit het verleden spreken

Mandy Mandy
21 mrt 2025

Na mijn eerste kennismaking met Louise Douglas werk in augustus dit jaar, ben ik benieuwd naar meer en ontvang ik in oktober een tweetal andere werken van haar hand. Omdat ik net terug ben van een vakantie uit Italië, besluit ik opnieuw af te reizen en doe 'De Siciliaanse erfenis' aan:

Na de dood van haar ex-schoonmoeder Anna staat Edie, na jaren weer oog in oog met haar ex-man Joe op Sicilië. Haar ex-schoonmoeder laat haar villa niet alleen na aan haar zoon, maar ook aan Edie. Die heeft maar één grote wens: het huis zo snel mogelijk verkopen en terug naar huis! Ze wil niets te maken hebben met Joe en nog minder met Anna. Ze houdt vooral haar ex-schoonmoeder verantwoordelijk voor de dood van hun zesjarige zoontje Daniel. Maar dan gebeurt er iets wat hun hele leven op zijn kop zet en de stemmen vanuit het verleden eindelijk hardop spreken...

Opnieuw weet Louise Douglas een roman en een thriller met elkaar te verweven, al voelt het in dit boek meer als een tweedeling. Waarbij in het eerste deel het vooral gaat over het huwelijk tussen Joe en Edie, hoe die destijds tot een einde kwam (roman) en hoe dat de huidige ontmoeting op scherp zet. Gevolgd door een meer spannender deel waar gaandeweg de Siciliaanse erfenis wordt ontvouwd (thriller) en alles anders is, dan het aanvankelijk leek.

Wat Douglas siert is vooral haar schrijfstijl. Zij weet personages en entourages ongekend verfijnd te beschrijven op een manier die bijna poëtisch aan doet. Het geeft warmte en sfeer aan het verhaal en maakt het herkenbaar en invoelbaar voor de lezer. Echter heeft dit soms ook een keerzijde, omdat het soms het tempo uit het verhaal haalt en de spanning wat inzakt. De geduldige lezer zal ervan genieten en het gevoel hebben zelf op Sicilië rond te stappen.

Ofwel, de oude villa van DeLuca's is een schitterend toneel waar verleden en heden elkaar voortreffelijk raken. Waar familiebanden totaal op zijn kop worden gezetten en je de overleden Anna pas echt leert kennen. Verrassend!

Mandy van Nobelen
(o.a. schrijver van 'Op weg naar de gouden zon')

Meer recensies van Mandy