Palais Oriental, vrouwenhandel en prostitutie

MariekeRdam MariekeRdam
19 mrt 2021

Palais Oriental, een luxebordeel in Rotterdam, opende zijn deuren in 1878 en sloot ze definitief op 17 maart 1910, nadat de gemeente Rotterdam het bordeelverbod afkondigde. Aan de hand van de geschiedenis van dit bordeel wordt de geschiedenis van de prostitutie en vrouwenhandel in een aantal Nederlandse steden, Rotterdam, Breda, Den Haag en Nijmegen, onderzocht. Visscher schetst daarbij een beeld van de sociaaleconomische, politieke en mentale ontwikkelingen in de tweede helft van de 19e eeuw, zoals de enorme bevolkingsgroei in Rotterdam vanaf 1880 en het denken over de positie van de vrouw op de arbeidsmarkt.

We lezen over Emma, Ida en Aaltje, Marie, Frederike, Taube en vele andere vrouwen. Visscher heeft een verzorgd, kritisch en informatief boek geschreven dat plezierig leest. De grote lijnen in de geschiedenis zijn net zo belangrijk als de individuele vrouwen en de verhalen over hun leven. Neem daarbij de uitgebreide en interessante noten én een personen- en plaatsnamenindex en het is duidelijk dat dit boek een aanrader is.

Meer recensies van MariekeRdam