Een bijzonder huwelijk

marije81 marije81
18 mrt 2023

Vanaf hun vroege jeugd is politiek verweven met het leven van Winnie en Nelson Mandela. Er wordt uitgebreid stilgestaan bij hun achtergrond, hoe ze elkaar leerden kennen.
Beiden hielden er ook tijdens hun huwelijk verschillende minnaars en minnaressen op na. Dat huwelijk duurde dan wel 33 jaar, maar daarvan zat Mandela 27 jaar gevangen.
Mandela was eerder getrouwd, met Evelyn Mase. Zijn politieke activiteiten en zijn arrestatie in 1956 ( hij werd pas vijf jaar later vrijgesproken van hoogverraad) maakten een eind aan dit huwelijk. En aan zijn advocatenpraktijk.
Er werd in die jaren bewust een zorgvuldig beeld, bijna een mythe, opgebouwd en in stand gehouden.
Mandela’s wereld was klein tijdens zijn gevangenschap. Hij overleefde dankzij het contact met enkele vrienden, en door zich voor te blijven stellen hoe zijn leven er na zijn vrijlating uit zou zien.
Winnie leefde haar eigen leven, heeft allerlei relaties ( er wordt nogal de nadruk op gelegd), radicaliseerde, omarmde het geweld. Haar reputatie veranderde. Het komt niet meer goed tussen hen.

Het is een rijk, vol boek, en leest als een trein. Het maakt met talloze schrijnende voorbeelden voelbaar hoe apartheid er uit ziet, hoe onmenselijk het is, hoe het invreet, en wat de gevolgen daarvan zijn.
Mandela krijgt na zijn vrijlating een vriendelijker imago. Een zin die me bijblijft: Jullie vijand is niet een witte natie, maar een politiek systeem!
Het beeld van de wijze patriarch is voor mij overeind gebleven. Er zijn wel veel beelden aan toegevoegd.

Veel in dit dikke boek was nieuw voor mij. Ik kende alleen de Mandela als president.

Meer recensies van marije81