Kiezen tussen hoofd en hart, buigen of barsten?

Marleen 20 augustus 2025
Ivan Klíma wordt gezien als een van de grootste schrijvers van Tsjechië, hij schreef het boek in 1976 en het is in 2024 in het Nederlands vertaald door Irma Pieper. Een tijdloze roman over de keus tussen rechtvaardigheid en plicht, die ook in de huidige tijd actueel is.

Adam Kindl is de hoofdpersoon in het boek, een rechter die klem komt te zitten tussen de Staat ( zo werd de communistiche partij in Tsjecho-Slowakije genoemd) en zijn geweten.
“Ik wil weerstand bieden ,ik wil de strijd aangaan, ik wil dat de wereld er steeds rechtvaardiger op wordt; dat is de reden dat ik rechten ben gaan studeren.”
Hij krijgt een dubbele moordzaak toegewezen, waarvan verwacht wordt dat hij de doodstraf zal vonnissen. Echter, Adam heeft een artikel geschreven waarin hij zich tegen de doodstraf uitspreekt.
Adam staat voor de keus …doen wat zijn geweten hem ingeeft , wat ongetwijfeld gevolgen voor zijn priveleven en zijn carrière zal hebben, of zet hij zijn principes overboord en past hij zich aan?

Adam heeft als kind in het concentratiekamp Theresienstad gevangen gezeten, net als Ivan Klíma, de schrijver van het boek. De invloed die deze periode op Adam heeft gehad, klinkt door in het hele boek. “ Als je eenmaal verstoten bent geweest, heb je de neiging om steeds naar die ervaring terug te keren, wat voor redenen je ook bedenkt”

Het boek is opgebouwd uit genummerde en ongenummerde hoofdstukken, in deze laatste vertelt Adam de geschiedenis van zijn jeugd tot het moment waarop hij de opdracht krijgt om de rechter bij de moordzaak te zijn.

Niet alleen in zijn werk moet hij keuzes maken, ook zijn huwelijk staat onder druk.
De relatie met zijn vrouw Alena, de eerdere vrouwen in zijn leven , ook hier heerst het wantrouwen wat door het hele boek heen klinkt.

De afwisseling in het boek tussen de herinneringen van Adam en het heden zorgen voor een interessante leeservaring, die misschien wel iets minder uitgebreid had kunnen zijn.
Kennis van de geschiedenis is ook welkom, maar wat de lezer zichzelf afvraagt is: wat zou ik doen in deze situatie?

Meer recensies van Marleen