Historische roman met een vleugje spanning

Marloes Marloes
16 mrt 2022

Gevangen in leugens is de nieuwe historische roman van Femke Roobol.
Het boek speelt zich af tijdens de Eerste Wereldoorlog in de grensstreek tussen Nederland en Vlaanderen. Tijdens de oorlog worden Julia en Éloi uit elkaar gerukt. Julia zet zich in om te smokkelen en volgt later een opleiding als spionne. Éloi wordt soldaat aan het front. Overleven zij en hun liefde voor elkaar deze verschrikkelijke oorlog?

Het verhaal is vlot geschreven in korte hoofdstukken en wordt om en om vertelt vanuit de hoofdrolspelers. Het boek neemt je mee in de gedachten en belevenissen tijdens de oorlogsjaren van Julia en Éloi in 1914 en erna. Femke weet met een vlotte schrijfstijl en mooie beschrijvingen te boeien. Je waant je zo in de loopgraven langs de IJzer of op één van de smokkelroutes.

Het verhaal kent ook spannende momenten, getuige een passage als deze: “Ik was er vrij zeker van dat de omgekochte grenswachter begrepen had dat ik goederen smokkelde, maar ik had geen hint gegeven over mijn vader. Die was immers gevlucht zonder de benodigde papieren en we waren bang dat hij Castelré niet meer zou kunnen verlaten. Het had ons beter geleken hem te verstoppen. Maar nu tikte de Duitser overal tegenaan om te zoeken naar verdachte schuilplaatsen. Hij keek me aan. Ik hield mijn adem in.”

Een prettig lezende historische roman die een goed beeld geeft van de oorlogsjaren tijdens de Eerste Wereldoorlog. Wat mij betreft had er nog iets meer spanning mogen worden toegevoegd. De vlotte stijl van het boek maakt dat ik 4 sterren geef. Een aanrader voor liefhebbers van historische romans.

Meer recensies van Marloes