Een boek dat je niet koud laat.

marthen marthen
3 mrt 2024

Het boek "Thirteen reasons why" van de Amerikaanse auteur Jay Asher gaat over een 16-jarig meisje, Hannah Baker die in 7 opgenomen cassettebandjes vertelt waarom ze zelfmoord heeft gepleegd. Alleen mensen die iets te maken hebben met haar zelfmoord, krijgen de cassettes (verplicht) te horen. Een van hen is Clay Jensen. Clay was stiekem verliefd op Hannah en kan niet geloven dat zij besloten heeft een einde aan haar leven te maken. Ook spoken er meteen talloze vragen door zijn hoofd. Wanneer hij de doos van de waarheid ontvangt, gaat hij meteen de straat op om ze te beluisteren. Cassette per cassette ontdekt hij wat Hannah dreef tot die wanhoopsdaad.

Het boek, een psychologische young-adult, komt meteen to the point en neemt je mee in Hannahs leefwereld. Daarna vertraagt het allemaal een beetje en had ik de neiging om er wat sneller door te gaan, aangezien de hoofdstukken allemaal op elkaar gelijken. Wel zijn de gedachten van Clay en Hannah mooi verwoord en kun je je sommige scènes goed voorstellen. Desondanks zijn sommige passages langdradig en moeilijk te volgen omdat er telkens afgewisseld wordt tussen wat Hannah zegt , denkt en wat Clay zegt en denkt. Naar het einde toe vallen de lijken uit de kast en worden de vragen waar je als lezer mee zit weggenomen. Inhoudelijk was het een mooi boek, maar sommige zaken zijn wat overdreven en zie ik in het echte leven niet meteen gebeuren. Nog een minpuntje: Er zijn veel personages die soms niet echt veel besproken worden en daarmee is het als lezer soms wat moeilijk om meteen te weten over wie het gaat.

Over het algemeen dus een goed boek, maar persoonlijk zou ik het niet opnieuw lezen. Er zijn wat zaken die ik niet graag heb tijdens het lezen, zoals moeilijkere passages en vele personages. Het boek heeft wel een aangrijpend einde. Ik lees niet zoveel boeken, maar ik ben blij dit gelezen te hebben.

Meer recensies van marthen