formidabel
De Spiegelpassante-serie is een geweldige serie en deel drie is toch wel de beste tot nu toe. Christelle Dabos creëert een wereld die tegelijk bekend en onbekend is. Het boek is fantasy en sciencefiction, met een vleugje dystopie. De wijze waarop zij boek na boek en bladzijde na bladzijde de sluier oplicht over deze wereld is bijzonder sterk en verfijnd. Het boek houdt je zonder meer vast terwijl de wereld zich aan je ontvouwt. De serie laat zich moeilijk omschrijven omdat er veel lagen en lijnen in zitten. Verwacht dan ook geen snel en actiegericht verhaal. Het is een existentiële ontdekkingstocht en deze tocht wordt door een introvert geleid. Razend van binnen, maar kalm van buiten. De tijd wordt genomen, gebruikt en is leidend in alle boeken.
De hoofdpersoon in de serie is Ophelia. Waar we haar in deel één, De IJzige verloofde, leren kennen als een bleu jong meisje zien we haar per deel ontpoppen tot een sterke vrouw. In Het geheugen van Babel is de ontwikkeling het meest zichtbaar.
Dabos gebruikt prachtige zinnen en zij schittert door het beschrijven van de omgeving, waardoor je die van jezelf vergeet.
De Nederlandse vertaling van het van origine Franse boek van de hand van Eef Gratama is geweldig. Zelden heb ik een vertaald boek dat ook in het Engels beschikbaar is willen blijven lezen in het Nederlands, maar Gratama weet Dubos op weergaloze wijze te kanaliseren door prachtige woordkeuze en zinsbouw. De eerste zin van het eerste boek was genoeg om mij binnen te haken. Ik raad u aan die eerste zin te lezen. Veel plezier.