Prachtig concept, mooie vormgeving, maar soms wat gekunsteld
Het idee en het doel van het (voorlees)boek voor Rebelse Meisjes zijn helder en staan als een paal boven water. De schrijvers en illustratoren zijn er absoluut in geslaagd om dit van origine Engelstalige boek in een mooie, kleurrijke, Nederlandse uitgave om te toveren.
Er is bewust gekozen voor vrouwen uit verschillende tijdsperiodes, beroepsgroepen en met verschillende culturele achtergronden. Dat is erg nobel en veelzijdig, maar doet ook enigszins gekunsteld aan op sommige momenten. Dat ieder verhaal op dezelfde manier is vormgegeven geeft houvast, maar maakt ook dat veel verhalen op elkaar lijken en soms weinig onderscheidend zijn van elkaar. Dezelfde boodschap van het navolgen van je dromen komt immers vaak terug. De opbouw is voor jonge kinderen overzichtelijk, de verhalen bevatten korte zinnen en relatief weinig details over de levens van de 100 vrouwen. Toch is het taalgebruik lang niet altijd geschikt voor dezelfde jonge kinderen, wat me doet afvragen voor welke leeftijdscategorie dit boek nu eigenlijk het meeste geschikt is.