Hollandse game of thrones met de Schavuit van Oranje
Ik kreeg een mailtje van literair agent Dorine Holman, die ik vorig jaar heb leren kennen op Lutterzand Literair of ik een boek wilde lezen ter beoordeling. Duhuh! Als boekenwurm kun je nooit genoeg te lezen hebben. Haha.
Het was wel een boek die ik niet snel uit mijzelf zou lezen, maar toen ik hoorde dat het over Prins Bernhard ging, was ik al snel om.
Het boek 'Met de prins op reis' verteld het verhaal door de ogen van een observator oftewel particulier secretaris Frans de Graaff die deel uitmaakte van een delegatie die samen met de prins een reis in 1951 maakte naar Zuid-Amerika.
De Graaff was een oudoom van auteur Arthur Umbgrove en hij heeft het onder andere dit reisverslag in handen gekregen en omgetoverd tot een op feiten gebaseerde roman waarbij vooral Argentinië wordt uitgelicht.
Wat mij triggerde was vooral: 1. Het gaat over onze Schavuit van Oranje Prins Bernhard en 2. Eva Perón komt in het boek voor. Het boek bleek veel meer te zijn dan dat. Hoewel Bernhard wel zijn naam als Schavuit waar maakt.
Daar het verhaal in 1951 afspeelt en dus ook de observator in dat tijdvak zijn bevindingen schreef, is de taal wat oubollig. Daar moest ik even aan wennen. Echter met de gedachtegang dat het 1951 is, ging dat vrij vlot. Ook de vele herhalingen van hetzelfde soort woorden was even wennen.
Het verhaal zelf is bijzonder interessant. Het leest bijna weg als een soort fantasy-roman a la Game of Thrones. Waarbij de prins met zijn gevolg in de gunst wil vallen namens Nederland en hier veel voor over heeft. Politieke besognes, gunsten, feestjes voor netwerken, wel of niet iemand op audiëntie laten komen. Alles passeert de revue en het is heerlijk om te lezen! Helemaal omdat het geen fantasy is, maar feiten die zich zo'n 70 jaar geleden hebben afgespeeld.
Een mooie bijvangst vond ik persoonlijk zelf dat we een beetje meepikken hoe Eva Perón was en handelde. De invloed op haar man en dus op haar land, maar ook op de prins. De Graaff/Umbgrove vangt dit zeer mooi in beeld.
Ben je geïnteresseerd in het Koninklijk Huis? Of hoe Nederland na de oorlog economisch aan wil haken? Of gewoon wil weten hoe die Prins Bernhard nu echt was? Dan raad ik je zeer zeker dit boek aan.