Het laatste rijk
Het laatste rijk, een wereld die al 1000 jaar ‘bestuurd’ wordt door de man die bekend staat als de opperheer. Een machtige tiran die ondertussen bijna als god wordt beschouwd. De mensheid is verdeeld tussen de ska en de edelen. De ska slaven die bijna niet meer als mensen worden gezien. De edelen als verre familie van de mensen die de opperheer geholpen hebben de macht te grijpen. Kelsier als half ska half edel bezit de kracht van ertsmagie. Met zijn dievenbende zoekt hij naar manier om de opperheer te bevechten. In zijn zoektocht komt hij een meisje genaamd Vin tegen. Zij bezit ook ertsmagie maar ze weet nog niet het volle extend van wat ze kan. Totdat ze Kelsier haar tegenkwam wist ze alleen nog ‘geluk’ toe te passen, een manier om iemand emoties te manipuleren. Zo rekruteert Kelsier haar tot de bende.
Sinds Vin’s broer haar heeft verlaten op een jonge leeftijd heeft ze altijd moeite gehad met mensen vertrouwen, Kelsier is hierop geen uitzondering. Zullen zij het van de opperheer winnen?
Het laatste rijk is een boek geschreven door Brandon Sanderson. Ik had nog niet eerder van hem gehoord, en heb ook nog niet eerder een boek van hem gelezen. Ik werd helemaal meegetrokken in het boek, je veranderde steeds van perspectief tussen de hoofdrolspelers Kelsier en Vin. Het werd verteld vanuit een hij/zij perspectief, met uitzonering op hun gedachten dat was dan wel weer vanuit de ik vorm. Dat was prettig lezen en het verhaal liep ook erg vloeiend. Je werd op een goede manier geïntroduceerd tot de wereld. Ook werd je langzamerhand geïntroduceerd tot een speciale soort krachten, ertsmagie; ik vond het een hele leuke en originele manier van magie en superleuk om te ontdekken. Het speelt zich af in wat wij de middeleeuwen zouden noemen. Al is dat natuurlijk niet zeker omdat het natuurlijk allemaal andere omstandigheden zijn. Toch wijst de technologie op de middeleeuwen. Je ziet dat zowel Vin als Kelsier veranderen naarmate het verhaal vordert. Vooral vertrouwen speelt hier een grote rol in.
Persoonlijk vond ik het een erg leuk boek en kon hem dan ook niet wegleggen. Binnen no time ben ik dan ook door het boek heen gegaan, omdat het zo’n unieke wereld is en er altijd nog een spannende wending aan het verhaal wordt gebracht. Ik ben nu bezig met het tweede deel van de serie en ook dat heeft mij nog niet teleurgesteld.
Ik raad iedereen die van fantasy/sience fiction houdt om dit boek een kans te geven!