Verrassend boek.
Ik had nog niets gelezen van Thomas Hardy, en was verrast door dit boek, Tess of the d’Urbervilles. Het boek is heel knap geschreven en geeft een goed beeld van het leven van eenvoudige mensen op het Engelse platteland rond 1880. Het boek is eigenlijk een aanklacht tegen de behandeling van vrouwen in die tijd en het klassenprobleem. Tess kan door gebrek aan geld niet verder leren, wordt verkracht door een immorele man en krijgt daardoor ongehuwd een kind, waardoor zij als een gevallen vrouw wordt beschouwd. Haar latere echtgenoot laat haar hierom in de steek als hij erachter komt. Tess krijgt een zeer zwaar leven, terwijl ze dat niet verdiend heeft. Uiteindelijk komt haar man tot inkeer, maar dan is het te laat. Ik zal niet verklappen hoe het verhaal eindigt, maar de afloop was voor mij zeer onverwacht. De verteller ziet Tess als een pure vrouw, die het slachtoffer wordt van mannen en de harde maatschappij in die tijd. De schrijver heeft veel psychologisch inzicht. Ik denk dat dit een goed boek is voor mensen die geïnteresseerd zijn in 19e-eeuwse literatuur en de psychologie van mensen in die tijd.