Aangrijpende historische roman die je niet kunt wegleggen
De schok van het licht van Lori Inglis Hall is een aangrijpende historische roman die zich afspeelt vlak voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal volgt de tweeling Tessa en Theo, die van jongs af aan een uitzonderlijk hechte band hebben en alles met elkaar delen. Tot een zomer in Parijs alles verandert.
Vanaf dat moment beginnen hun levens verschillende richtingen uit te gaan. Theo wordt gerekruteerd door de RAF en raakt verwikkeld in de luchtstrijd tegen het oprukkende Duitse regime. Tessa kiest op haar beurt een gevaarlijk pad wanneer ze zich aansluit bij de geheime Special Operations Executive en als spion naar bezet Frankrijk vertrekt. Beiden leveren ze op hun eigen manier een bijdrage aan het verzet, maar ondertussen dragen ze ook elk een persoonlijk geheim met zich mee. Omdat ze elkaar daarin niet in vertrouwen nemen, ontstaat er langzaam afstand tussen de ooit zo onafscheidelijke tweeling.
Wat dit boek voor mij bijzonder maakte, is het boeiende historische kader. De auteur schetst op een meeslepende manier hoe gewone mensen in buitengewone omstandigheden terechtkomen en gedwongen worden moeilijke keuzes te maken. De oorlog vormt daarbij niet alleen een achtergrond, maar beïnvloedt elke beslissing en elk lot.
Het verhaal wordt extra aangrijpend door de sterke band tussen Tessa en Theo. Hun liefde voor elkaar is duidelijk voelbaar, maar juist de geheimen die ze voor elkaar verbergen zorgen voor een tragische spanning doorheen het verhaal. Wanneer na de oorlog slechts één van hen terugkeert, verandert het verhaal in een emotionele zoektocht: wat is er met de ander gebeurd?
De schok van het licht is een meeslepende en hartverscheurende roman over familiebanden, geheimen en de verwoestende impact van oorlog op gewone mensen. Voor liefhebbers van historische romans die zich afspelen tijdens de Tweede Wereldoorlog is dit een boek dat zeker zal blijven nazinderen.