Rotterdamse onderwereld
Deze recensie verscheen eerder op https://www.natasjaoosterloo.nl/beste-young-adults-boeken-voor-jongens-die-niet-van-lezen-houden/
Spannend ya boek voor jongens, gezien het interessante thema: Nikki Verdonk is de dochter van de beruchte drugscrimineel Jaap Verdonk. Als hij op een dag wordt doodgeschoten, staat Nikki’s leven op zijn kop. Ze komt erachter wat haar vader allemaal uitspookte en moet dealen met het feit dat hij niet de man was die zij dacht dat hij was (al wist ze echt wel dat hij geen braverik was), maar tegelijkertijd moet ze vrezen voor haar veiligheid en die van haar moeder. Want haar moeder is bezig de criminele zaken door te zetten en stuit op veel verzet van onder andere rechterhand Mick Atkinson, chauffeur Gilles en diverse topcriminelen. Ook de recherche en justitie hebben geen schone handen in deze zaak. Nikki kan het niet loslaten. Ze wil antwoord op twee vragen: Wie vermoordde mijn vader? En waarom?
Theo-Henk Streng is in staat dit verhaal zeer realistisch neer te schrijven. Hoewel het meisje Nikki de hoofdpersoon is (en wat voor één!) is het voor jongens zeker een interessant en spannend boek. Je maakt kennis met de criminele onderwereld van Rotterdam, het falen van de recherche en corruptie bij justitie.
Voordeel voor jongens die echt niet van lezen houden: het is een dun boek!
Wat ik persoonlijk heel fijn vind aan dit boek is dat het rauw is, alsof de redacteur Streng alle ruimte heeft gegeven en vooral niet wilde dat hij een al te braaf boek afleverde. Want braaf is het boek allerminst, maar oprecht en realistisch des te meer. Iets wat je van lang niet alle young adults boeken kunt zeggen. Ik weet zeker dat veel meisjes zich in Nikki zullen herkennen wat taalgebruik en gedrag betreft.