Psychologische thriller

Nettie van Steen 31 december 2025
Vroeger woonden wij hier is een psychologische thriller die gaandeweg steeds meer onder je huid kruipt.
Charlie en Eve knappen huizen op om ze daarna weer met winst door te verkopen. Ze kunnen niet geloven dat zij, voor een spotprijsje, in het bezit zijn gekomen van een oud en pittoresk huisje.
Op een dag, Eve is alleen thuis, staat er een man op de stoep die zegt dat hij hier Vroeger heeft gewoond en dat hij het huis graag aan zijn gezin wil laten zien. Eve probeert Charlie te bereiken om met haar te overleggen, maar krijgt haar in eerste instantie niet te pakken.
Ondanks haar twijfels besluit ze het gezin toch binnen te laten, vooral omdat de vader aangeeft dat ze maar een kwartiertje blijven.
Op het moment dat het gezin binnenstapt volgt een reeks van onverklaarbare gebeurtenissen. Doordat het weer verslechterd kan het gezin niet weg en blijft dan ook slapen. Het lijkt er daarna op dat de vader steeds meer smoesjes bedenkt om niet weg te hoeven.
Het boek wordt grotendeels geschreven vanuit het perspectief van Eve, afgewisseld met beschrijvingen van documenten. Deze komen in het begin vaag over, maar krijgen steeds meer betekenis.
Door de manier van schrijven wordt je meegezogen in het verhaal en twijfel je met Eve mee over: wat is waar en wat is niet waar. En ja, niet alles lijkt even goed uitgewerkt.
Desalniettemin een aanrader voor liefhebbers van psychologische thrillers.