Historisch, meeslepend maar soms vergezocht
In dit boek (onderdeel van een serie bleek mij tijdens het lezen, maar dat stoort verder niet) word je als lezer meegenomen naar de aanloop van de tweede wereldoorlog. De opkomst van de Nazi's in Duitsland/Berlijn in de jaren '30. De grote lijn, de namen en de historische gebeurtenissen zijn herkenbaar uit geschiedenislessen van de middelbare school. Daaromheen heeft Massimi zijn eigen interpretatie gebouwd.
De combinatie van herkenbare historische gebeurtenissen met fictie maakt het boek tot een meeslepend verhaal. Het geeft een duidelijk sfeerbeeld van Berlijn in deze tumultueuze periode en de dilemma's waar personen op allerlei posities mee te maken hadden. Veel personen lijken aan te voelen dat het Nazi-pad een fout pad is, maar duidelijk stelling nemen lijkt tegelijk ook gevaarlijk of lastig. Ze zijn nog zoekend naar hun eigen positie.
Tegelijk lijkt het soms wat vergezocht, zoals de rol van Marinus van der Lubbe die er met de haren bijgesleept wordt als historisch figuur maar verder niet echt een rol heeft in het verhaal. Een ander voorbeeld is het platlopen van de deur bij Nazi-kopstukken wat de hoofdpersonen doen. Ook de liefdesaffaire tussen twee van de hoofdpersonen komt niet geheel uit de verf. En wat te denken van de passage aan het begin waarbij Hitler wordt opgevoerd? Aan het einde verwacht je hier nog een referentie naar, maar die komt niet meer....
Tenslotte, duidelijk te zien is het vele onderzoek dat Massimi naar de periode heeft gedaan. Dat maakt in elk geval het sfeerbeeld rijk gedetailleerd en interessant.