Wat een verhaallijn
Fin & Rye - Harry Cook
Kies je voor liefde of je gezin? Dit is een vraag waar Fin voor kwam te staan. Toen hij voor het eerst de jongen kuste waar hij hopeloos verliefd op was bleek hij een echte klootzak te zijn die Fin in de val lokte zodat hij uit de kast ging komen bij zijn ouders. De reactie van zijn ouders was verschrikkelijk, ze besloten om te verhuizen naar een stad waar niemand hen kent zodat ze volledig opnieuw kunnen beginnen. Ze denken dat er in de stad waar ze woonden iets hem verwarde waardoor hij bepaalde keuzes maakte en dat hij dus gewoon dacht dat hij homoseksueel was. Wanneer zijn ouders beseffen dat hij in hun nieuwe stad dezelfde (in hun ogen) foute keuzes blijft maken, besluiten ze hem op conversietherapie te sturen. Dat is een behandeling die bedoeld is om seksuele geaardheid of genderidentiteit te onderdrukken of te veranderen. Staat Fin sterk genoeg in zijn schoenen om dit te doorstaan? Fin & Rye is een geweldig liefdesverhaal en zoveel meer dan dat. Het is een verhaal over jezelf durven uiten en voor jezelf opkomen. Het toont aan dat je iedereen moet respecteren en dat de wereld vol mooie mensen zit die soms achter een masker blijven zitten omdat ze er niet voor durven uitkomen en daardoor een ongelukkig leven leiden. Ik vond het een goed boek met een mooi verhaal, alleen vond ik zeer moeilijk om in het boek te geraken en was de vertaling van het boek zeer Nederlands waardoor dit als Vlaming kon storen tijdens het lezen. Dit boek is geschreven door de Brits-Australische schrijver/acteur Harry Cook. Hij won verschillende prijzen voor zijn inzet in de LGBTQ+ community, hij kwam in 2013 zelf ook uit dat hij homoseksueel is. Ik vond het dus een super mooi verhaal maar ik moest er wel echt inkomen. Het boek heeft iets gedaan met mij en ik denk niet dat ik de enige ben. Het is een boek met veel realistische scenario’s en ik denk dat het veel vragen van vele jongeren beantwoord. Ik geef dit boek een acht op tien omdat het een mega verhaallijn heeft maar het zeer moeilijk inkomen is.