Een absolute aanrader!

Partout 18 december 2025
Het boek ‘Een vervlogen droom’ van Rosemarijn Milo heeft als ondertitel:
Verslag van een te kort leven en dat vat de inhoud kort en krachtig samen. Ook de fraai gekozen titel zelf spreekt voor zich. Het boek beschrijft de spannende levensreis van het inderdaad korte, maar uiterst intense bestaan van Augusta Francisca Maes, oftewel Guusje, die leefde van 1891-1918. Deze gepassioneerde vrouw zouden wij tegenwoordig feministisch noemen, zo hunkerde zij naar een onafhankelijk leven als pasgetrouwde vrouw van een man die wel zielsveel van haar hield, maar niets van haar begrijpt. De auteur Rosemarijn Milo heeft als kleindochter van deze ‘Guusje’ deze monumentale roman aan haar opgedragen.

De roman is fraai uitgegeven, met aan de binnenzijde een kaart van Zeeuws-Vlaanderen alwaar zich een en ander in met name Hoofdplaat heeft afgespeeld. Hotel ‘Het Wapen van Zeeland’ was het broeinest, oftewel het ouderlijk huis van de familie Maes en dus van Guusje. Ook de in het begin aangeleverde stamboom komt de lezer later van pas. Het hier en daar in het boek afgedrukte authentieke fotomateriaal complimenteert de vertelling.

De geschiedenis van Guusje speelt zich af tegen het decor van de Eerste Wereldoorlog.

In het voorwoord vertelt de auteur dat het enige wat zij ooit over haar grootmoeder te horen heeft gekregen, dat zij op 26-jarige leeftijd was overleden aan de Spaanse griep.

‘Zwanger’ voegde haar moeder hier op een keer aan toe. Knap hoe de verbeelding van de schrijfster, – ondanks deze uiterst summiere info, zo’n voorbeeldige vlucht heeft genomen.

Het is een prima literaire vondst om het verhaal van Guusje te vertellen in de vorm van een correspondentie met een vriendin, Agaath, bij wie zij al haar zielenroerselen kwijt kan.

Een ander belangrijk personage is dat van haar verloofde Karel, de latere echtgenoot. De tragiek van deze Karel wordt allengs duidelijk: zijn Guusje is geen doorsnee huisvrouwtje, maar een vat vol hartstochtelijke wensen om tot het uiterste alles uit haar leven te persen.

Andere personages zoals beider ouders worden door de schrijfster trefzeker neergezet.

Voor meer inhoudelijke informatie verwijs ik u graag naar de diverse recensies op deze website, die reeds over dit boek verschenen zijn. Ik volsta hier met een fragment uit het boek in de hoop u daarmee te overtuigen tot aanschaf van dit prachtboek, een echte aanrader, over te gaan:

Rutger W. Weemhoff Auteur
UitgeverijPartout.nl

Een hartverwarmende reis door de jaren ’60 vol humor en nostalgie. Nu te vinden in jouw favoriete boekhandel.