Advertentie

Pad van kleren - Recensie


Pad van kleren is een roman over de Tweede Wereldoorlog en de periode daarna. De auteur Robert Beernink neemt ons op persoonlijke wijze mee in de levens van Teun en zijn vrouw Ria.

Op knappe wijze schetst de auteur de periode van de oorlog en de jaren na de bevrijding.

Een aangrijpend boek dat door zijn heldere en uitvoerige verteltrant de lezer tot het eind weet te boeien. De historische gebeurtenissen worden met bijzondere finesse en nauwkeurigheid weergegeven. De schrijver hanteert daarbij een bijzondere beeldspraak die de lezer als het ware het verhaal intrekt.

De roman leest als een toneelstuk met wisselende decors en de gevoelig neergezette personages spelen hun rol in dit wereldtoneel met grote overtuiging. De verschillende verhaallijnen leiden uiteindelijk naar een aangrijpende climax.

De soms aangrijpende en verdrietige gebeurtenissen worden afgewisseld met plezierige en komische momenten. De auteur beschrijft daarbij uitstekend de sfeer van een katholieke dorpsgemeenschap in het oosten van Nederland. De, bijna kleinburgerlijke, Nederlandse maatschappij in de periode net na de oorlog weet hij treffend weer te geven.

De stijl van de auteur is uiterst gedetailleerd met een overvloed aan boeiende personages, locaties en gebeurtenissen. Hierdoor wordt het tempo, zeker in de eerste hoofdstukken, vertraagd. Echter, dit tempo neemt gaandeweg het verhaal toe en zorgt ervoor dat de nieuwsgierigheid van de lezer aangewakkerd wordt.

Robert Beernink (1958) is geboren in Lonneker (Twente). Hij heeft Engelse taal- en letterkunde gestudeerd aan de Universiteit van Nijmegen en heeft zich na een maatschappelijke carrière toegelegd op het schrijven van verhalen en columns. Daarnaast heeft hij een omvangrijk oeuvre aan lied- en toneelteksten op zijn naam staan.

Hij schrijft vanuit een levendige fantasie in een duidelijk herkenbare en vloeiende, relativerende stijl.

Zijn motto is ‘Elk verhaal is waar, elke waarheid slechts geloof’. De spanning tussen waan en werkelijkheid vormt ook in deze roman een onderliggend, bijna filosofisch, thema.

Van zijn hand verschenen ondermeer:
Een pad van kleren - Roman, 2020
Kruipruimte - Roman, 2019
Bloemkool & Ei - Bundel korte verhalen en gedichten, 2019
De zAligen - Roman, 2018
De StreekStreek 2016 - Bundel 2016
De Apenhof - Roman 2016
TukkerTrek - Twentse trekken op bijzondere plekken, 2016
Diverse columns en toneelteksten

Reacties op: Pad van Kleren - Een aangrijpende roman

4
Pad van Kleren - Robert Beernink
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners