Advertentie

Titel - Onsterfelijk
Auteur - Julie Kagawa
Beoordeling - 3 sterren

Een guilty pleasure? Zeker weten

Eerst maar even het verhaal in het kort…, Allie zorgt al jaren voor zichzelf - zonder gegarandeerd voedsel en veiligheid, altijd op zoek naar haar volgende maaltijd - maar een fatale beslissing brengt daar verandering in. Allie zal moeten beslissen, de dood of veranderen in datgeen wat ze van kinds af aan al met zoveel passie haat…, een vampier? En het leven na de dood, is misschien nog wel gevaarlijker dan het leven ervoor…

Voor iedereen die zin heeft in een vampierverhaal, maar dan wel net even anders dan je gewend bent. Een soort omgekeerde wereld. Voor liefhebbers van personages met enigszins dubieuze moralen en actiescènes, en voor zij die genieten van levensgevaarlijke trektochten door verwoest land.

Aan de andere kant, wanneer kun je dit verhaal beter links laten liggen? Als je je snel ergert aan onvolwassen personages of je opzoek bent naar een boek met veel diepgang en gelaagdheid. Ik zou ook iets anders zoeken wanneer je character development of complexe personages heel belangrijk vindt. “Onsterfelijk” draait om het avontuur, om overleven. De spanning staat centraal.

Ik wil daarnaast iedereen even waarschuwen, want ik vind een lichte waarschuwing (trigger warning) namelijk wel op z’n plaats. Allie is een jong en aantrekkelijk meisje, in een verlaten wereld. Ze komt herhaaldelijk mannen tegen, en die mannen hebben praktisch nooit iets goeds in de zin. Er zijn geen expliciete scènes, maar je bent je wel meermaal bewust van de dreiging. Het verhaal is tevens bij tijd en wijlen best wel gewelddadig en gruwelijk, dus als je daar niet op zit te wachten… on to the next!

Genoeg gepraat over waarom je "Onsterfelijk" niet moet lezen. Laten we nu maar iets uitgebreider over het plot praten…, okidoki? Allison - Allie - Sekemoto is een straatrat, een overlever. In een stad geregeerd door een kwaadaardige vampierprins, kun je maar beter alleen voor jezelf zorgen. Zeker wanneer je ervoor kiest om je niet te laten registreren, zodat niemand je bloed kan afnemen. In ieder geval niet overdag, want ‘s avonds zijn de straten van de sloppenwijk wetteloos… Vampiers zijn immers jagers.

Allie is een ongeregistreerd, en als ongeregistreerde besta je niet - niet in het systeem van de bloedbank, maar ook niet voor zij die de voedselbonnen uitdelen. En dat maakt Allie's leven bikkelhard. Toch biedt de stad ook veiligheid. Want het leven in New Covington kent verschrikkingen, maar buiten de stad heerst alleen de wet van de sterkste. Zombie-achtige wezens verscheuren iedereen die ze tegenkomen, criminelen doen waar ze zin in hebben. Als Allie gedwongen wordt New Covington te ontvluchten, betreedt ze deze met monsters gevulde wildernis. Zal Allie weten te overleven? En tegen welke prijs? Hoeveel waarde hecht je aan je menselijkheid, als je leven op het spel staat? Zelfs het leven als monster, als vleesgeworden nachtmerrie, biedt geen garantie. Tenslotte, liggen er altijd grotere monsters op de loer...

“Onsterfelijk” vertelt het verhaal van een geboren overlever, van iemand die koste wat het kost zal blijven vechten. Of zijn er dingen in de wildernis waar Allie misschien wel bereid is voor te sterven?

In een paar woorden, “Onsterfelijk” was verrassend, spannend en grimmig. Het is een boek vol met actie, waarbij je duidelijk de spanning voelt. Er is veel gevaar, iedere bocht in de weg zou een nieuwe vijand kunnen verbergen… Ik moet eerlijk bekennen dat vampierboeken een beetje mijn guilty-pleasure zijn. Ik heb er fiks veel gelezen, maar ik vind “Onsterfelijk” desalniettemin een toevoeging aan het genre. Dus ook als je al menig boek hebt verslonden over onze favoriete bloodsuckers, dan zul je waarschijnlijk nog steeds wel genieten van Allie’s avonturen.

Julie Kagawa heeft een fijne schrijfstijl en het verhaal leest vlot. Het plot werd halverwege wel een beetje voorspelbaar. Daarnaast zijn de meeste personages enorm zwart-wit…, er is weinig ruimte voor een realistische menselijke aard, waarbij goede mensen soms slechte dingen doen. Het boek houdt er ook nauwelijks rekening mee dat slechte acties door iets anders gemotiveerd kunnen worden dan een kwaadaardige natuur. Veel mensen zijn slecht, puur slecht.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar over het algemeen was alles zo absoluut. Er mist nuance. Want wanneer die nuance er wél was, werd het verhaal meteen een stuk boeiender en minder voorspelbaar. De persoonlijkheid van de hoofdpersoon was ook niet zo consequent. Ik kon Allie niet echt doorgronden, alsof ze extreem wispelturig was. Hoe haar persoonlijkheid nu precies in elkaar zit? Waar haar prioriteiten liggen? Of ze qua gedrag nu een tiener of volwassene moet voorstellen? Hmm, geen idee.

“Onsterfelijk” is vermakelijk, spannend, maar niet foutloos. Het verhaal voelt onvolwassen aan, maar daar is op zich niet zo veel mis mee. Ik heb er in ieder geval desondanks van genoten. Vampierboeken zijn mijn guilty pleasure, en “Onsterfelijk” past perfect in die categorie.

Niet teveel over nadenken, gewoon van genieten.

Veel leesplezier,

Reacties op: Een guilty pleasure? Zeker weten

159
Onsterfelijk - Julie Kagawa
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners