Urenlang voorleesplezier
De Gruffalo behoort tot mijn favoriete prentenboeken voor jonge kinderen. Het is een onschuldig en toch heel spannend voorleesboek, waarin herhaling een belangrijke rol speelt. Mijn eerste kennismaking was toen mijn neefjes en nichtjes werden voorgelezen uit dit boek. Sinds ik de Pabo ben gaan doen en kleuters les ben gaan geven, kom ik dit boek weer heel vaak tegen.
In het verhaal gaat de onverschrokken muis op pad. Hij komt slang, uil en vos tegen. Zij willen die muis wel opeten en lokken hem mee naar hun huis, maar muis zegt dat de Gruffalo bij hem komt eten. Natuurlijk gelooft muis er zelf ook niet in, maar dan... staat hij oog in oog met de Gruffalo.
Het verhaal neemt daar dus een leuke wending, die zeker kinderen niet aan zullen zien komen (tenzij je het voor de honderdste keer aan het voorlezen bent). Hoe muis omgaat met deze Gruffalo - die hém wel op wil eten - is komisch en zet aan tot denken.