Mooi debuut, treurig verhaal
Mijn tweede Murakami (de eerste was Mannen zonder Vrouw) en tot ik de recensies hier las, wist ik niet dat dit zijn debuut was.
Ik heb eigenlijk niet zo veel toe te voegen aan de recensies, al heb ik natuurlijk niet alle 2000-zoveel gelezen. Eigenlijk zou ik drie en een halve ster willen geven, aangezien ik drie wat te weinig vind en vier wat te veel. Het is gewoon een goed boek en zeker voor een debuut, maar niet uitmuntend. Ik vind bijvoorbeeld de seksscènes vaak wat te klinisch en te terloops beschreven. En een van de weinige seksscènes die wél goed en uitgebreid beschreven wordt, is er nota bene een tussen een meisje van 13 en een vrouw van 38. Deze scène is echter dermate expliciet dat het volgens mij onder de definitie van kinderporno valt! Dat verbaasde me wel, moet ik zeggen.
Verder is dit boek absoluut niet aan te raden voor mensen die rondlopen met zelfmoordgedachten. Er komen maar liefst een stuk of vier/ vijf mensen in voor die zichzelf van het leven beroven.