Wandelen met Erik

PeterCarolien PeterCarolien
25 mrt 2025

Met dit boek (Onderweg – stap voor stap van trauma naar herstel) geeft Erik Krikke, een door de wol geverfde ervaringsdeskundige op het gebied van PTSS, een prachtige, ontroerende maar zeker ook bemoedigende inkijk in zijn leven. Waar eerst PTSS zijn leven beheerste, is het omgedraaid naar een situatie waarbij de ziekte nu nog steeds een onderdeel is van zijn leven, maar steeds meer en meer naar de achtergrond is verdreven. Soms laait de PTSS-brand nog even op, maar het overgrote deel is er sprake van ‘brand meester’. Niet als coach of iemand die alle wijsheid in pacht heeft, maar als vriend deelt Erik zijn ervaringen. Of zoals hij het zelf zegt: ik loop een stukje met je mee. Dit is ook de sfeer die het boek uitademt: een vriend die zijn levenswandeling met je deelt. Die wandeling was eerst een vorm van weglopen, er niet over willen praten. Later is het wandelen genieten geworden.

Dit boek laat zich zéér makkelijk lezen: eenvoudige woordkeus, begrijpelijke taal, korte zinnen en aansprekende vergelijkingen. Het boek leest eigenlijk als een goede roman: eenmaal begonnen wil je het eigenlijk in 1 keer uitlezen. Op sommige momenten sijpelt het militaire verleden door de zinnen heen en volgt er een woordkeus met een rauw randje. Op andere momenten staan er prachtige zinnen als: “mooie dingen zijn er overal, je hoeft er alleen maar naar te kijken”. Maar ook sarcasme en trost ontbreken niet: “ik had nog steeds een beroerd leven, maar mijn gootsteen blonk en dat had ik zelf gedaan” .

Zelf ben ik zeer beperkt in aanraking gekomen met PTSS in mijn eigen kring. En daarbij speelt ook het grote probleem wat Erik aan de kaak stelt: praat erover of geef er uiting aan, in welke vorm dan ook. Juist met dit boek slaagt Erik erin duidelijk te beschrijven hoe PTSS zich manifesteert in het dagelijks leven. En dat kan zich soms uiten in hele kleine dingen. Het boek is daarom niet alleen een aanrader voor mensen met PTSS, maar zeker ook voor degenen die er nauwelijks of geen ervaring hiermee hebben. Ook ontbreekt het niet aan de nodige tips voor behandelaars, direct betrokkenen of familieleden.

Zoals de auteur zijn leven met PTSS in balans heeft, is ook dit boek in balans. Ook zonder de vorige 2 boeken gelezen te hebben, is dit boek van a tot z compleet: een goede schets van zijn loopbaan, het ontstaan van PTSS, de behandeling ervan, het leven met PTSS en tussendoor de vele handvatten en tips voor een leven met PTSS.
Kijkend naar de inhoudsopgave van dit boek, miste ik op het eerste gezicht iets van logica. Maar gaandeweg het lezen kreeg ik meer begrip voor de hoofdstukindeling en de inhoud ervan.

Tenslotte. Dank je wel Erik dat ik een stuk van je leven heb mogen meelopen, niet om het bereiken van de bestemming, maar om de reis zelf! En ik wens je nog vele mooie wandelingen toe!

Meer recensies van PeterCarolien