Hilarisch, herkenbaar en openhartig

peterdelezer peterdelezer
30 mrt 2023

De boekenkrant gaf dit boek 5 sterren, dus ik was erg benieuwd. En na lezing kan ik alleen maar zeggen: die 5 sterren zijn helemaal terecht.
De jacht op een tongzoen is het hilarische dagboek van de 14-jarige Ronald Venema die in de jaren 90 opgroeit. Puber Ronald neemt geen blad voor de mond en is buitengewoon openhartig. Over alles. Wat hij (écht) van vrienden, familie, leraren en de thuiskapster vindt. De meest hilarische fragmenten vind ik de bijdragen die over de ontdekking van het lichaam/seksualiteit gaan. Ronald heeft bijvoorbeeld een afkeer van woorden als ‘aftrekken’ en gaat in het woordenboek op zoek naar een beter alternatief. Onaneren vindt ie mooi: het klinkt Japans.
Geen boek brengt je dichterbij de belevenissen en beleving van een puber dan dit boek.

Wat dit boek ook zo interessant maakt: het is niet alleen voor volwassenen heerlijk om te lezen vanwege de nodige herkenbaarheid, het is ook goede kost voor puberende lezers. Ik heb het mijn neefje cadeau gedaan. Binnen twee dagen had hij het verslonden en vroeg hij wanneer deel 2 verschijnt. Dat is nogal wat voor iemand die nooit (meer) leest en alleen maar gamet.
Lees, leer en lach!

(Recensie in De Boekenkrant: https://boekenkrant.com/recensie-eerlijker-kan-niet/)

Meer recensies van peterdelezer