Vlot, realistisch, toegankelijk
Moet je met de stroom mee of er juist tegenin?
Zoals vaker bestaat er geen zwart/wit antwoord.
De klimaatthriller 'Tegen de Stroom' las ik in een ruk tijdens een winters weekend uit. Vlot, realistisch en toegankelijk geschreven. De rechten voor verfilming werden voor publicatie al verkocht. Cabaretier en hardloper Dolf Jansen en bestseller auteur Jeroen Smit schreven een recensie. Mede geïnspireerd door de vreselijke ontvoering van zijn eigen vader, en onvergelijkbaar. Toen was het een eenzame gek die het gemunt had op de directeur van een grootgrutter, nu zijn het enkele hoogopgeleide klimaat 'warriors' die de CEO van Shell ontvoeren om de oliereus tot een andere koers te dwingen.
De auteur heeft zijn huiswerk gedaan. Ondermeer de beschrijving van de hyperbeveiligde verbinding tussen de ontvoerders en Shell respectievelijk de politie of media, als ook de interne dialogen bij Shell zijn erg geloofwaardig en voorzien van de nodige details. De klimaat 'warriors' komen af en toe wat naïef over in hun aanpak, wat hen minder vilein maakt dan ik had verwacht. De spanning stijgt desondanks steeds meer, en de ontwikkelingen zijn dusdanig realistisch beschreven dat je als lezer geboeid blijft. Aanrader!