Recensie - Drinkbare Rivieren: Li An Phoa & Maarten van der Schaaf
Samenvatting:
Drinkbare Rivieren (Drinkable Rivers) is een boek van Li An Phoa en Maarten van der Schaaf. Het gaat over Li An Phoa’s reis langs verschillende grote rivieren over de hele wereld. Zo komt rivier de Rupert in Canada aan bod. Waar ze met een groep mensen overheen gaat, lopend en in kano’s. Maar, ook Capelle aan den IJssel en de Maas zijn rivieren waar ze een wandelroute langs loopt. Niet alleen, maar met meerdere mensen. Li An zet zich in om rivieren weer drinkbaar te maken. Zo stelt ze zichzelf de vraag ‘hoe kunnen we rivieren weer drinkbaar maken?’. Deze vraag komt vaak terug in het boek en het boek draait hier ook om. Doormiddel van wandelingen langs rivieren te organiseren en mensen online te vertellen waar ze zich op dat moment bevindt, neemt ze het initiatief om mensen te laten zien hoe mooi de rivier kan zijn en waarom we het weer leef/drinkbaar moeten maken.
In het boek komen veel mensen aan bod die Li op haar reizen ontmoet heeft en waar ze goed contact mee heeft en ook mee samen werkt. Het is een boek over wat zij belangrijk vind en het initiatief waar zij voor staat.
Mening en Conclusie:
Drinkbare Rivieren is erg mooi geschreven. In elk deel zijn er memoirs te lezen gecombineerd met poëzie, reportage, reisverhaal en filosofische overpeinzingen. Doordat dit zo goed in elkaar verweven is blijft je aandacht ook bij het verhaal. Het is in delen geschreven wat betekent dat er eerst een reis aanbod komt en daarna pas het volgende. Dat is wat ik er zo goed aanving. Het springt niet van de hak op de tak, maar blijft bij de kern. Als lezer raak je steeds meer verwonderd door wat Li An allemaal meemaakt en wat ze doet, waar ze zich voor inzet om het doen van drinkbare rivieren te halen. In een paar jaar tijd heeft ze heel wat rivieren bezocht, is ze een nomadische school ‘Spring College’ gestart en organiseert ze wandelingen langs bijvoorbeeld de Maas om anderen mensen aan haar kant te krijgen. Zodat ze voor zichzelf nadenken, wat doe ik nou eigenlijk om bij te dragen aan een drinkbare rivier. Ook heeft ze natuurlijk ‘Drinkable Rivers’ opgericht. Een stichting die zich inzet voor drinkbare rivieren.
Doordat er verschillende elementen van schrijven in elk deel van het boek zitten, blijf je zoals eerder gezegd, bij het verhaal en raak je de draad niet kwijt. Ook leest zo een lang deel dan vlot door. Voordat je het weet ben je bij het volgende deel van Li’s reis. Wel is het zo dat hoe fijn het ook was dat het op deze manier geschreven was, ik moest wel na elk deel even een korte pauze houden. Er komt zoveel aan bod op haar verschillende reizen en dus in de verschillende delen, dat het voelt alsof je zelf eventjes op reis bent geweest. Dit was zeker niet een minpunt, want ik had het boek binnen no-time uit. Ik vind het een eerlijk, mooi, prachtig en zeker inspirerend boek.
Mening en Conclusie: