Informatief... en dan...?

PUURVIEF PUURVIEF
7 mrt 2025

Dit boek werd mij aangeraden en heb de kans meteen gepakt om het te lezen. Het is zeer informatief en haalt allerlei theorieën aan die mij reeds bekend zijn van oa Jan Bommerez over Jeugdtrauma, pook wel ontwikkelingstrauma genoemd en de verschillende hechtingstijlen. En van Marina Riemslagh van Live The Connection. Door de vele verwijzingen naar allerlei boeken en studies van anderen ontgaat mij soms de essentie van de tekst, alinea etc
In grote lijnen is het mij wel duidelijk echter vind ik de praktische gedeeltes net iets te algemeen en beknopt. Terwijl het boek op de kaft een belofte doet tot heling van Moederhonger had ik meer praktijk gerichte oefeningen verwacht.
Moederhonger erkennen en plek geven gaat dan denk ik ook echt verder dan dit boek je in eerste instantie kan aandragen.
Ook vind ik dat door de uitleg er enorm veel grijs gebied geopend wordt en ook eigenlijk onbesproken blijft waardoor je zelf gaat raden of wat jij hebt meegemaakt wel onder een noemer valt, zoals de derde graads moederhonger. Mijns inziens is dit gebied zeer groot en uitgebreid en valt er veel onder de ' mishandeling' meer dan een dochter die zoiets heeft meegemaakt misschien zelf zal herkennen. Denk dan bv aan kleine vernederingen etc vallen die er ook onder of waar plaats je deze??? Voor mij had dit hoofdstuk iets meer aandacht mogen krijgen en nog wat meer verdieping. Het blijft nu wat aan de oppervlakte heb ik het idee. En roept veel vragen op.
Al met al is het goed te lezen en is het stof tot nadenken.

Meer recensies van PUURVIEF