Moedig, raak, pageturner
Ja een pageturner en dat voor een gedichtenbundel.
De woorden, de beelden, de gedachten van de schrijver raken mij. Ik heb nog nooit een gedichtenbundel in één adem uitgelezen. Deze wel. Elke expressie van zijn gedachten maakt mij nieuwsgierig naar meer. Soms heftig schurend, scherp en zeer confronterend, dan weer prikkelend, uitnodigend en zacht. De schrijver schuwt niet om wat in zijn ogen mis is in de wereld voluit in het licht te zetten. Hier schrijft iemand die je uitdaagt voor de waarheid van je hart te gaan, wetende dat we allemaal een stukje ervan zijn. Via herkenbare én verrassende thema’s laat de schrijver je de vele cocons voelen waarin je zo vast kunt zitten en hoe ontpoppen de weg is naar wie je werkelijk bent, die je al bent. Regelmatig voel ik een glimlach van herkenning opkomen. Humor als de grens tussen een lach en een traan. De bevrijding steeds dichtbij. Waarheid maakt vrij.
Dan denk je: ik vertrek
Ik verlaat mijn gouden kooi
Ik trek de wijde wereld in
Zodat ik mij ontplooi.
(Worden doe je levenslang- Koen van der Cruyssen)
75 spiegels waarin je het menszijn ontmoet in al haar nuances. Het verschrikkelijke en het schitterende. Ik heb ervan genoten.
Verwondering is kijken met de ogen van het hart (Mannen met ballen-Koen van der Cruyssen).