Relaas over leven van een lesbische Zuid-Afrikaan

Ralezi Ralezi
28 mrt 2025

Het boek lees prettig en is interessant. Het verhaal vertelt het levensverhaal een vrouw, bekende journalist en cabaretier in Zuid-Afrika. Het is haar zoektocht naar een begrip van haar leven in relatie met dat van haar vader. Haar ouders waren migranten. Hij was een nazi-soldaat. Zij was een Portugese vluchteling voor het regime van Salazar. Marianne vecht haar leven tegen de ideologie van haar vader, die daar nauwelijks afstand van neemt (in haar hoofd? Of in de werkelijkheid?). De relatie is niet liefdevol en vindt plaats tegen de achtergrond van het Apartheidregime en de verdwijning daarvan. Zij voldoet niet aan de goede Arische verwachtingen, rebelleert en vindt zichzelf uit. Tegelijkertijd blijft ze omkijken voor haar vader.

Het verhaal leest lekker weg, is een boeiende setting en het waard op papier te staan. Tegelijkertijd voelt het ook niet meer als ‘een prima voldoende’. Wellicht dat mettertijd meer blijft hangen van het verhaal dan ik nu verwacht. Hoe dan ook: een prettig tussendoor boek dat ik zeker aanraad!

Meer recensies van Ralezi