Spannend/goed/hoop onduidelijk
We volgen in het verhaal Thulin, Hess (beide rechercheurs) en de familie Hartung. Als een jaar na de dood van haar dochter Rosa Hartung terugkeerd als Minister van Sociale Zaken wordt er diezelfde dag een vrouw gruwelijk om het leven gebracht. De kastanjeman doet zijn intrede. Die het overduidelijk op Rosa heeft verzien.
De moorden zijn nietsontziend en luguber beschreven en de jacht op de dader verloopt moeizaam en complex, wat de spanning gedurende het verhaal goed vasthoudt. De puzzel wordt stap voor stap gelegd en dwingt de lezer om aandachtig mee te denken.
Toch voelt het boek niet overal even vernieuwend. De twee rechercheurs zijn opnieuw nukkige, getroebleerde types — een bekend riedeltje dat we in dit genre inmiddels wel kennen. Daarnaast blijft het opvallend onduidelijk waarom Hess precies is teruggekeerd naar Kopenhagen; dit wordt onvoldoende uitgewerkt en laat vragen achter.
Ook de rol van de hoofdinspecteur overtuigt niet volledig. Zijn snelle neiging om een seriemoordzaak definitief te willen afsluiten voelt ongeloofwaardig en doet afbreuk aan de realistische spanningsopbouw.
Ondanks deze minpunten is Oktober een sterke, duistere thriller met een ijzingwekkende sfeer en een doordacht plot, die liefhebbers van Scandinavische misdaad zeker zal aanspreken.