Is dit het einde? Of is er meer voorbij de eindtijd?

RCoert 19 augustus 2025
Al meer dan een jaar geleden heb ik een exemplaar van "Sporen voor de eindtijd" mogen ontvangen. Helaas ben ik er niet eerder, dan 2 weken terug, aan toegekomen om dit boek te lezen.

Gisterenavond laat besloot ik om nog een paar hoofdstukken te lezen, beginnend op pagina 400. Eindstand, midden in de nacht op de klok kijken omdat je net het boek uit heb.

Wat een avontuur was dit. Voordat ik begon aan dit boek twijfelde ik enigzins om geheel opnieuw te beginnen aan de "ontdekking van de mens" serie omdat ik twijfelde of ik nog wel zou weten wie wie is en waar het ook al weer over ging. Uiteindelijk ben ik dus gewoon begonnen met het 4de en laatste deel van deze serie. Na enkele hoofdstukken zat ik er weer helemaal in en was het moeilijk om het boek soms weg te leggen. Enkel, het zorgen voor het huishouden, zorgen voor de kids en dergelijke konden mij weerhouden om verder te lezen.

Ik zal proberen zo weinig mogelijk te verklappen van dit verhaal. Maar om een zo goed mogelijk beeld te geven moet ik wel een paar zaken uit het boek benoemen.

Jack Newman kennen we natuurlijk van de eerste drie boeken. Die in eerdere verhalen er al snel achterkomt dat het Alpha war spel wat hij speelt misschien wel werkelijkheid kan worden. In dit laatste deel volgen we Jack, ongeveer 2 eeuwen, later dan onze eerste ontmoeting met hem. Zijn a-sterfelijkheid zorgt er namelijk voor dat hij niet ouder wordt. In dit boek wordt voor het grootste deel beschreven wat er gebeurt is tussen het laatste verhaal en het moment waar dit verhaal begint. Jack probeert een 2de feind invasie te voorkomen en ondertussen is daar ook nog Carl Solomon, zijn aartsvijand.

Dit boek is precies de conclusie die het verhaal nodig had. Het geeft antwoord op vele vragen die je wellicht bij vorige boeken had. En als je de vorige boeken goed vond dan zal je met dit boek helemaal blij zijn.

Hoewel Frank Van Dongen aangeeft na een periode van 10 jaar afscheid te nemen van deze wereld, die zich afspeelt in een fictieve toekomst, hoop ik dat er meer verhalen in deze wereld komen. Het einde geeft hier namelijk ruimte voor.

Frank, bedankt het schrijven van deze fantastische verhalen. Ik hoop heel erg dat je doorgaat met schrijven in dit genre want ik kan er geen genoeg van krijgen.