Een autobiografie die leest als een roman – RAUW is intens, eerlijk en inspirerend
“Wat je kiest in het donker, bepaalt wie je bent in het licht.”
Die zin vormt niet alleen de slogan van RAUW, maar ook het kloppend hart van dit indrukwekkende levensverhaal.
Franklin Kramer neemt je mee door een jeugd waarin veiligheid nooit vanzelfsprekend was. Het blijf-van-mijn-lijfhuis, de angst, de verwarring, maar ook de kinderlijke veerkracht – hij zet het allemaal neer met een eerlijkheid die soms pijn doet, maar nooit sensatie zoekt. Het is rauw, het is echt, en het is precies daardoor zo krachtig.
In het tweede deel van het boek verschuift het perspectief naar de militaire wereld. Kramer groeit van een onzekere jongen uit Den Helder naar een HUMINT-officier die opereert in de schaduw van missies in Macedonië, Bosnië, Irak, Afghanistan en Mali. De scènes zijn filmisch en spannend, maar altijd doorweven met reflectie: wat doet geweld met een mens, wat kost loyaliteit, en wat betekent leiderschap als de omstandigheden onmenselijk worden?
Wat RAUW bijzonder maakt is niet alleen het militaire avontuur, maar juist de combinatie van kwetsbaarheid en onverzettelijkheid. Kramer laat ons zien dat stoer zijn niet betekent dat je geen pijn voelt; het betekent dat je erdoorheen gaat en toch blijft staan. Zijn ontdekking van hoogsensitiviteit vormt daarbij een onverwacht maar mooi kantelpunt, dat het verhaal een extra laag geeft.
De schrijfstijl is toegankelijk, beeldend en op momenten bijna literair. Franklin schrijft zoals hij spreekt: eerlijk, direct, soms met humor, en altijd met een ondertoon van menselijkheid. Het resultaat is een autobiografie die leest als een roman – meeslepend, intens en vol momenten die je nog lang bijblijven.
Conclusie:
RAUW is een indrukwekkend, inspirerend en noodzakelijk boek. Voor liefhebbers van militaire verhalen, voor lezers die zoeken naar veerkracht, én voor iedereen die gelooft dat het verleden je niet hoeft te breken maar juist kan vormen. Een verhaal dat onder de huid kruipt en daar nog even blijft zitten.
Aanrader? Absoluut.