Monumentaal werk
African American Poetry; 250 years of struggle & song.Samengesteld door Kevin Young .2020.
Toen ik deze titel tegenkwam, heb ik het meteen bij mijn boekhandel besteld en ook aan vrienden cadeau gedaan. Ik voelde deze noodzaak, omdat ik zelf al twee andere bundels in bezit had en nog regelmatig doorlees.
Helaas hebben die geen ISBN en kunnen dan ook niet geplaatst worden op Hebban. Het betreft :Ik zag hoe zwart ik was uit 1958. Een tweetalige bloemlezing van Rosey E Pool en Paul Breman uitgegeven door Bert Bakker. en ook 'Ik ben de Nieuwe Neger' ook weer in een tweetalige bloemlezing door Rosey E. Pool in een uitgave van Bert Bakker uit 1965. Twee geweldige bundels met gedegen inleidingen en trouwens niet alleen poëzie, maar ook diverse prozateksten. Hierdoor geïnspireerd ben ik meteen gaan lezen en lees nog iedere dag in African American Poetry.
Alom geprezen, zeer erudiet en monumentaal voorzien van een uitgebreid notenapparaat, biografische gegevens en een index met titels, namen en eerste regels van de gedichten.
Geweldig. Hierin kun je blijven lezen en proberen mee te leven. Je hoort de blues terwijl je leest.