Ontmoeting in Jerez

Ruud Ruud
3 mrt 2022

Wat een prachtige leeservaring.
Maria Duenas beschrijft de stad, Jerez de la Frontera, zo levendig dat na het lezen er niets anders opzat dan de stad van sherry en brandy samen met mijn vrouw te bezoeken. We waren toch al op rondreis in Andalusie.
We zijn op zoek gegaan naar de middeleeuwse Calle Muro waar in het boek Mauro zijn bodega vindt. De weg ernaar toe voerde ons vanuit het centrum door een onheilspellende wijk met veel bouwvallen en ruines en complete stilte. Eenmaal aangekomen op de plaats van bestemming troffen we een een lange bodega, in de basis een façade bestaande uit een lange muur, aan met daarin enkele oude verweerde houten deuren. Naast ons stopt er, in de verder verlaten straat, een auto waaruit een gesoigneerde man verschijnt. We raken in gesprek, hij kent het boek niet(?) en als eigenaar van het pand vraagt hij ons of we achter de deur willen kijken. De geur van sherry komt ons tegemoet als hij de deur opent en wat we aantreffen blijkt een grote overwoekerde binnenplaats van de bodega, die Mauro 150 jaar gelden vermoedelijk hetzelfde heeft aangetroffen. Ondanks de hitte hebben we beide kippenvel........ Na een korte rondleiding nemen we afscheid van de gastheer en ik vraag naar zijn naam. Blijkt de man de eigenaar te zijn van de grootste sherrybodega in Jerez en is hij de sherry-burgemeester van de stad.
Mijn glaasje sherry heeft sindsdien meer betekenis en meer smaak gekregen.

Meer recensies van Ruud