Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Intens en complex liefdesverhaal !

Dansen in de hemel is het debuutroman van Michael Pilarczyk en start met:
Amor Omnia Vincit (Liefde overwint alles)
Deze beginwoorden zetten de toon voor deze prachtige roman.

De ik-persoon in het verhaal, Mishka Kamadev, werd in 1970 geboren in een Pools dorpje, dicht tegen Rusland aan. Zijn ouders ontvluchten met hem hun thuisland en gaan bij Mishka's oma in Nederland wonen. Mishka heeft een warme band met zijn oma, die hem in zijn kinderjaren de liefde voor muziek bijbrengt. In zijn tienerjaren raakt hij, na een uitje in de disco met zijn jeugdliefde Lotte, in de ban van het plaatjesdraaien. De DJ in hem wordt wakker en hij verandert, met gebruik van al zijn spaargeld, zijn zolderkamer tot een studio. Van zijn rijke opa krijgt hij het wijze advies om in zichzelf te geloven en te luisteren naar zijn innerlijke stem.
'Volg het verlangen en het leven zal je belonen'.

Mishka en Lotte groeien door tegengestelde belangen langzaam uit elkaar, ondanks Lotte's ontkenning daarin. Hij ontwikkelt zich verder als DJ en zijn nummer LoveJunkie wordt een groot succes, Dit leidt tot een contract bij Drake Records. Daar maakt hij kennis met de mooie Lisa di Angelo en hij raakt 'dodelijk verliefd'. Tot zijn grote vreugde weet hij haar voor zich te winnen en er ontwikkelt zich een diepe liefde voor elkaar. Ondanks de wetenschap van haar ongeneeslijke ziekte met een korte levensprognose, trouwt hij met haar. Haar ziekte manifesteert zich steeds meer en hij raakt in tweestrijd tussen de intensieve zorg voor haar en zijn hang naar succes en rijkdom. Zijn privéleven staat in schril contrast met zijn werk en hij raakt de balans volkomen kwijt.

Overmoedig door zijn drang om snel grof geld te cashen, brengt hij door zijn naïviteit hun veilige wereld op de rand van de afgrond. Zal hij erin slagen het tij te keren? Naast deze zorgen krijgt hij er nog een extra dosis stress bij, zijn ex-vriendin Lotte overvalt hem met ontstellend nieuws. Mishka ondergaat gaandeweg het verhaal een transformatie die zowel zorgelijk als hartverwarmend is. Raakt hij uiteindelijk 'back on track' en komt hij met zichzelf en zijn dierbaren in het reine om zijn innerlijke rust te vinden?

Dansen in de Hemel is een zeer intens en complex liefdesverhaal waarin een stevige flirt met spiritualiteit zit. Michael Pilarczyk weet de ellende, die melancholisch stemt, perfect te doseren en met kostelijke humor het verhaal evenwichtig te maken. Hij zorgt voor vloeiende wendingen op de juiste momenten, waardoor het nergens langdradig of saai wordt en de aandacht op scherp wordt gezet. Pilarczyk parodiëert voortreffelijk, blijkens het gebruik van namen en naamsverbuigingen die hij toekent aan diverse personages. Hij heeft zich als debutant met zijn veelzijdigheid sterk geprofileerd!

'Ik ben de koning van mijn dromen
De bewaarder van mijn ziel'

De titel en de coverfoto worden pas tegen het eind duidelijk en zorgen voor een extra dimensie. En met een diepe zucht sloeg ik het boek dicht en mijmer er nog steeds over na!

Dit fictieverhaal kwam in mijn beleving binnen als een waargebeurd verhaal. Niettemin staat er achter in het boek: 'deze roman is fictie. Enkele fragmenten zijn deels gebaseerd op waargebeurde situaties, maar zijn geen beschrijving van de werkelijkheid'.
Het had zomaar gekund .....

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Shyama in Boekenland

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumouin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.